Соціум

“Слово Нації”: проєкт — хмельницький, масштаб — національний

Уже вп’яте, починаючи з 2017 року, юні хмельницькі читці і любителі поезії змагаються в творчому конкурсі, який зініціювали міська рада, департамент освіти та науки і літературна громада. Нинішньої весни “Слово Нації” відзначає ювілей, а значить, мистецька акція, спрямована на пропаганду як української поезії, так і популяризацію кращих надбань подільських авторів, уже має не лише історію, а й чудову, і, головне, живучу традицію. Як вдалося активно об’єднувати ось уже п’ятий рік любителів поетичного слова —від дошкільнят до випускників? По-перше, всіх учасників приваблює демократизм поетичного конкурсу. Юні читці на власний розсуд і смак обирають вірші місцевих поетів і декламують: спочатку на шкільних відбіркових етапах, далі шкільні переможці змагаються на загальноміському рівні. А переможці у кількох визначених журі номінаціях отримують можливість потрапити до альманаху “Слово Нації”, який виходить друком по завершенню конкурсу.
Торік через карантинні обмеження конкурс довелося проводити онлайн, однак професійне журі, за беззмінним головуванням керуючої справами міськвиконкому Юлії Сабій, визначило переможців. У підсумку — четвертий альманах також надрукований, і світ побачили обрані читцями “дорослі” поезії, й вірші, автори яких – діти. Про рівень поетичної обізнаності говорять ці твори (в номінації “Авторська поезія”). Юні хмельничани не лише накопичують перший власний поетичний досвід, а й відгукуються на актуальні події, якими живе світ, Україна:
Дякувати треба солдатам,
Що захищають нас всіх.
Адже війна страшніша
За вірус COVID.
(Дарія Яковлева, учениця 9 класу НВК №7).
Яка вона, нова українська нація? Її образ у вірші Вероніки Куруци, учениці 11 класу НВК №2:
А час іде, майбутнє нас чекає,
Ми сильна нація — ми зможемо усе!
Для нас наша країна стала Раєм.
Бо Україна — то понад усе!
Для декламації юним читцям довелося засісти за книги подільських поетів, комусь, можливо, вперше, але у цьому й сенс: дізнаватися більше про літературні надбання рідного краю, знаходити і обирати серцем поезії і через них вивчати поетичне Поділля. Ось так, завдяки освітньо-патріотичному і, що не менш важливо, краєзнавчому проєкту, діти знайомляться з сучасною подільською поезією. У минулий випуск альманаху “Слово Нації”, до прикладу, увійшли твори Павла Гірника, Оксани Радушинської, Анатолія Ненцінського, Віталія Міхалевського, Миколи Коваля, Івана Кубицького, Василя Кравчука, Володимира Олійника, Ігоря Байдака. У попередніх випусках збірника – понад десяток інших талановитих подільських митців. “Слово Нації” об’єднало, справді, кілька поколінь і, головне, звучатиме й надалі, як спадкоємність національної ідеї.

З історії конкурсу
Юлія Сабій, як виявилося, любить і чудово знає поезію, зокрема українську, в дитинстві не раз перемагала в конкурсах читців. І саме Юлія Сергіївна у 2017-ому запропонувала Володимиру Олійнику, голові Хмельницької міської спілки “Поділля”, члену правління Всеукраїнського громадського об’єднання “Український клуб”, згуртувати митців, педагогів, залучити дітей до проєкту з популяризації сучасної поезії, надбань подільського цеху. Так і почали з’являтися обриси “Слова Нації”, напрями проєкту, розроблені за національною програмою “Читай українською!”
“Нашу ідею активно підтримали освітяни, — розповідає Володимир Олійник. — Адже її актуальність — на часі. У концепції Нової української школи чільне місце належить саме національно-патріотичному вихованню. І тому всі заклади освіти міста стали учасниками цього демократичного і патріотичного дитячого конкурсу. За підсумками кожного вже видано чотири альманахи “Слово Нації”. До речі, кожний збірник тематичний.
Павлу Гірнику —
з любов’ю
Нинішній конкурс організатори оголосять у квітні. Прикрість: знову онлайн, але ж досвід вже є! І чудова ідея також. Новий альманах присвячується творчості лауреата Національної премії імені Т.Шевченка, відомому українському поету, твори якого вже увійшли до шкільних підручників з літератури — Павлу Гірнику, котрий 30 квітня нинішнього року відзначає ювілей — 65-ліття. І хоч Павло Миколайович вже понад десять років мешкає у селі Садове Деражнянського району, майже всі попередні роки він прожив у нашому місті, видав більшість своїх творів, провів чимало творчих зустрічей, і хмельничани залишаються донині його вірними друзями та читачами. Тому він — наш.
“Цей збірник дуже потрібний у школі, — каже Володимир Олійник, який постійно спілкується з педагогами і дітьми. — Наші вчителі літератури завжди просять вірші Павла Гірника. І хоча його вибрані твори вийшли уже кількома накладами, інтерес до них не вщухає. Бо високохудожня поезія Гірника є Словом нації, пройнята неймовірно глибокою любов’ю до України. Я щасливий, що приязнюю з Павлом особисто, хоча давно захоплююсь його творчістю: як поетичною, так і прозовою. Нас познайомив народний артист України Володимир Смотритель, директор і актор монотеатру “Кут” на творчому вечорі, присвяченому пам’яті В.Чорновола. Тоді Павло Миколайович почувався недобре через нестерпний біль в ногах, а для лікування йому, скромному пенсіонеру, бракувало коштів. На вечорі була ще одна шанувальниця поезії Гірника – голова Хмельницької районної організації НРУ, за професією лікар-реабілітолог, волонтер Емілія Німцович, яка запропонувала Павлові курс безкоштовної реабілітації у своєму приватному центрі в Ружичній. Ми допомогли йому влаштуватися в центр, багато спілкувалися. Я тоді відчув його велику людську душу.
На жаль, організувати широкий публічний ювілей поета не дозволяє нинішній карантин. А чому б не присвятити Павлу Гірнику, якого знає і любить Україна, ювілейний вихід “Слова Нації”: з дитячим конкурсом, з розділом “Літературний портрет”, де будуть зібрані розповіді, статті про нашого поета? До речі, розділ “Літературний портрет” ми вже почали укладати. Відпрацьовані й умови конкурсу декламаторів. Я сподіваюся, що такий збірник стане чудовим і затребуваним подарунком кожному вчителю літератури хмельницьких шкіл. І, звичайно, — Павлу Гірнику. Конкурс саме й проходитиме в квітні, коли поет зустрічатиме свою 65-у весну”.
А ще Володимир Олійник сподівається, що почесним членом журі дитячого конкурсу читців буде особисто Павло Миколайович.

“Українська поезія —
це правда нашої душі”,

вважає Юлія Сабій, яка активно і постійно опікується конкурсом. “Важливо чути мову, кожне слово, насолоджуватись, — каже пані Юлія. — Саме слово тлумачить суть любові до рідної землі, до роду, родини, доносить українську правду. Дуже важливо, що ці конкурси стали й родинними. Адже поезію діти обирають, вивчають напам’ять дома, в колі сім’ї, яка таким чином стає учасницею процесу. Так через соціум формується націєтворчий вектор держави. І головне: ми можемо не лише говорити, що любимо, але й діємо.
Чому назвали конкурс “Слово Нації”? Тому, що кожна дитина має усвідомити свою приналежність до цієї землі, до культури. Ми творимо себе, творимо сукупність ідейних людей і зміни, наскільки здатні і хочемо це робити.
У культурному аспекті важливо й те, щоб поезія Подільського краю була почута громадою дитячими голосами. Бо саме дитина вміє донести чисту суть твору, написаного дорослим поетом. І коли ця поезія ще й красива і насичена, тоді й любов до України розквітає у серці. Дитина інтуїтивно окреслює і доносить свою любов іншим, ця величезна енергія рідного слова пронизує і осяює все єство, душу.
Дуже важливо, що до нашого проєкту залучаємо не лише міські навчальні заклади, а й усі старостинські округи, показуємо, що ми єдині. Єдині мова, земля, родина — через поетичне українське слово. До того ж, конкурс налаштовує дітей на публічні виступи, а також випускається збірник. Минулого року, під час карантину, коли була онлайн-декламація, ми прагнули не розірвати цього ланцюжка подій. Кожен, хто долучається, допомагає, робить важливий крок у формування особистості.
Я пишаюсь тим, що Хмельницький — місто, пов’язане з особистістю і творчістю нашого видатного поета Павла Гірника. До речі, саме його вірші під час минулих конкурсів діти декламували найчастіше. Ця поезія дуже акцентована, наповнена сенсами, які хвилюють кожного. Гірник відчуває українство, як ніхто інший, це — велет духу, який дає силу високим почуттям, і діти це відчувають.
Коли в такі миті дивлюсь на наших конкурсантів — у вишиванках, з сяючими очима, ці діти так надихають… Не можливо ними не пишатись.
Я щаслива, що проєкт “Слово Нації” Хмельницький оцінив і прийняв. Це шлях до майбутнього, шлях формування суспільства”.
І ще важливий аспект “Слова Нації”: активна підготовка конкурсу збіглась у часі зі світовим мистецьким святом — Міжнародним Днем поезії, який відзначали 21 березня. Отже, ми в світовому контексті.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *