Герої не вмирають

На передовій знову втрати

21 березня у Хмельницькому провели в останню путь
військовослужбовця 10-ї окремої гірсько-штурмової
бригади Віктора Пасєку, який загинув на Донбасі 18 березня

Віктор Пасєка був командиром бойової машини — командиром відділення 2-ї гірсько-штурмової роти військової частини А 3892. До служби у Збройних Cилах працював водієм тролейбуса в Хмельницькому комунальному підприємстві “Електротранс”. У серпні в нього мав закінчитися контракт.
18 березня під час обстрілу позицій української армії збройними формуваннями Російської федерації поблизу Південного, що на Донеччині, молодший сержант-контрактник Віктор Пасєка загинув. Куля снайпера, яка влучила в голову, була смертельною.
Проводжали в останню путь, крім рідних і близьких загиблого захисника, його бойові побратими, представники оперативного командування “Захід”, керівництво Хмельницького гарнізону, місцевих органів самоврядування, представники патріотичних громадських організацій, волонтери, духовенство та містяни. Командувач військ оперативного командування “Захід” генерал-майор Сергій Шаптала у своєму слові зазначив, що молодший сержант Віктор Степанович Пасєка виконував бойове завдання, захищаючи Україну, щоб ми з вами жили краще. Від імені особового складу військ оперативного командування “Захід” він висловив щирі співчуття рідним, близьким та друзям свого бойового побратима. На знак пам’яті про молодшого сержанта Пасєку від Головнокомандувача ЗС України Сергій Шаптала вручив грамоту пошани та скорботи його доньці Ользі.
“Він був душею колективу, переймався всіма проблемами, як військовими, так і побутовими, тісно співпрацював з волонтерами, завше намагався бути на передовій і своїм прикладом особисто доводити молодому поповненню і молодим військовослужбовцям, як потрібно боронити рідний край”, — згадує командир військової частини А 3892 Володимир Бабанін.
“Віктор Степанович служив у нашому взводі з кінця минулого року. До того він був у мінометній батареї, — розповів головний сержант 3-го гірсько-штурмового взводу Денис. — Багатьом з нас за віком і багатим життєвим досвідом він був, як батько, тому й кликали ми його — дядя Вітя. Це прекрасна, добра й чуйна людина. Дуже сильно любив своїх онуків, дочку свою любив, постійно про них розповідав. Як з ними бавився, як вони бігли, летіли, падали в обійми, зустрічаючи дідуся. Завжди першим проявляв розумну ініціативу в усьому. Я кажу йому: “Дядю Вітю, вам вже 55, є молоді хлопці, їм простіше буде справитись”. А він мені: “Ти на мій вік не дивись. Ми всі тут разом — команда. Я на світі прожив трохи більше вашого, тому як, де і що зробити, знаю і вмію добре”. Він бігав, стрибав, був дуже витривалим, у свої 55 міг дати фору 20-річним. В останній свій день він приготував на наш взвод смачний український борщ, та сам його так і не скуштував. У серпні 2021 планував звільнятися, хотів бути біля внуків Артема і Владислава, бачити, як вони ростуть і мужніють”, — пригадав Денис.
“Хмельницька громада переживає направду дуже болючу втрату. Саме сьогодні, третьої неділі березня, працівники всієї житлово-комунальної сфери відзначають своє професійне свято. Багато років відзначав його і Віктор Степанович. Він більше, ніж 30 років пропрацював водієм тролейбуса й перевіз нашим містом десятки тисяч містян і гостей Хмельницького. Цілком можливо, що і сьогодні він приймав би вітання на сході України від своїх друзів і рідних з Хмельницького. Та він обрав інший шлях і пішов захищати кожного з нас, пішов захищати нашу Українську державу, аби ми з вами мирно жили в Україні, яку він сильно любив, як і свою сім’ю”, — сказав під час прощальної церемонії міський голова Олександр Симчишин.
Поховали героя на Алеї Слави на кладовищі у мікрорайоні Ракове, де уже захоронений 31 захисник України з Хмельницького — усі віддали свої життя в російсько-українській війні.
Нагадаємо, окупанти продовжують нехтувати режимом тиші та прицільно стріляють по позиціях ЗСУ. Так, 13 березня від кулі снайпера російських гібридних сил загинув військовий зі складу ООС, а ще один поранений внаслідок обстрілу з важкої зброї. 18 березня, близько 12 години дня, представники ЗС РФ відкрили вогонь з боку окупованого міста Горлівка по позиціях взводного опорного пункту військової частини, біля Південного, із застосуванням великокаліберних кулеметів (50 черг), гранатометів АГС-17 (40 гранат), РПГ-7 (10 пострілів), СПГ-9 (10 пострілів), мінометів калібру 82 (8 мін) та 120 мм (4 міни).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *