Реалії життя

Допоможуть, зорієнтують, підкажуть

Уже 20 років у Хмельницькому
діє міський центр соціальних служб
для сімʼї, дітей та молоді.

Допомогу сімʼям, які опинилися в складних життєвих обставинах, тут надають висококваліфіковані спеціалісти: психологи, фахівці з соціальної роботи, юрисконсульт та соціальний педагог. Поле їх діяльності окреслює закон про соціальні послуги, який діє з початку січня минулого року.
Однією з найболючіших проблем, яку доводиться вирішувати фахівцям центру, є домашнє насильство. За статистикою, прояви насильства є в кожній другій українській сімʼї, яка перебуває в складних життєвих обставинах.
Великою бідою сучасного суспільства залишається невиконання батьківських обов’язків. Робота з такими горе-батьками — це теж обов’язок спеціалістів центру. Фахівці з соціальної роботи, зокрема, перевіряють цільове використання коштів при народженні дитини у сім’ях, які перебувають в полі зору відповідних служб. Одночасно тут допомагають людям із інвалідністю, за потреби — військовослужбовцям АТО-ООС та їхнім сім’ям.
Як зазначає очільниця центру Марʼяна Любецька, за минулий рік на обліку тут перебували понад 1200 сімей. Цьогоріч, ймовірно, таких сімей побільшає, адже до Хмельницького приєдналися прилеглі села. На жаль, статистика невтішна, але важливо, що про проблеми хмельничан знають і люди не залишаються наодинці. Не завжди ті, хто потребує підтримки, самі звертаються в державні служби. Нерідко соціальний центр про це інформують сторонні: сусіди, вчителі, близькі. Установа тісно співпрацює з поліцією, міською службою в справах дітей, управлінням праці та соціального захисту населення.
“Оскільки в нас працюють різнопрофільні спеціалісти, допомагаємо родинам із оформленням документів, працевлаштуванням, влаштуванням дитини в садок чи інший освітній заклад тощо”, — додає керівник центру.
Коли говоримо про соціальну допомогу, асоціюємо її передовсім із державними виплатами. Але часто в непростій ситуації людина потребує насамперед допомоги психолога. Проблемою номер один, яку нині долають сімʼї разом із фахівцями, є розлучення. І якщо з розподілом майна їм допоможе юрист, то вгамувати негативні емоції, небажання спілкуватися — психолог.
Особливо болісно розлучення батьків переживають діти. З ними теж працюють спеціалісти соціального центру. Приміром, психологи допомагають визначити, з ким із батьків більше хоче жити дитина після їхнього розлучення. При цьому фахівці з соціальної роботи оцінюють житло, яке обрала дитина. Тобто максимально докладаються зусилля для вирішення конфліктної, стресової ситуації.
Зазвичай, у сімʼях, з якими співпрацюємо, проблем багато. На жаль, долаємо вже наслідки сімейних негараздів, які накопичуються роками. Не потрібно боятися звертатися до спеціалістів, коли тільки відчуваєте проблеми. Можливо, тоді мали б менше розлучень, насильства, суїцидів, наслідків булінгу тощо, ” — зауважує Марʼяна Любецька.
При центрі існує цілодобовий телефон довіри 15-50 (067-133-15-50 з мобільного). Спеціалісти цілком конфіденційно консультують
із різних питань, з якими важко впоратися людині самостійно, надають психологічну підтримку. При потребі можуть зорієнтувати, де в місті отримати потрібну допомогу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *