Кримінал

КАРА

Хмельницький міськрайонний суд оголосив вирок водію мотоцикла “ВМW S1000RR” Сергію Владику, який під час ДТП на Старокостянтинівському шосе
збив на смерть 11-річну Софію Чорнобай

Аварія сталася в Хмельницькому 19 жовтня, 2019-го. Легковий автомобіль Mercedes E-220, повертаючи на перехресті, не надав перевагу в русі мотоциклісту, що їхав назустріч. Мотоцикл вилетів на тротуар і збив дівчинку, яка чекала на тротуарі на зелене світло для пішоходів. Мотоцикліста та дитину госпіталізували, але від отриманих травм 11-річна Софія померла в реанімації. За кермом іномарки був громадянин Туреччини, але тоді поліція відпустила його, допитавши лише як свідка ДТП. Згодом все ж вирішили затримати, але було пізно: іноземець вже був поза межами України. Досудове слідство тривало більше року, але за цей час так і не вдалося знайти другого учасника ДТП, 69-річного турка Токура Абдулазиза. Його оголосили у міжнародний розшук. А справа відносно нього була виділена в окреме кримінальне провадження. Торік, у березні, Хмельницький міськрайонний суд заочно обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. За словами юристів, навіть якщо громадянина Туреччини й знайшли б, то його навряд чи видали б Україні. Адже такої практики немає, оскільки жодна країна ніколи не видає своїх громадян за кордон. Екстрадиція передбачає лише видачу державою іноземця до країни, чиє громадянство він має. То ж на лаві підсудних опинився лише мотоцикліст Сергій Владик. І хоча його адвокат переконував суд, що його підзахисний й сам став жертвою іноземця, який порушив правила дорожнього руху, виїхавши на зустрічну смугу руху, що й призвело до аварії, але суд визнав Сергія Владика винним, оскільки . їхав зі швидкістю понад 100 км/год, не стежив за ситуацією на дорозі і перед самим зіткненням із зустрічним автомобілем “Mercedes Benz E220” не загальмував, а вирішив проскочити, але не встиг. Внаслідок удару мотоцикл відкинуло на тротуар, де саме й стояла школярка.
Відтак мотоцикліста визнано винним за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу (“Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого”) і призначено покарання у вигляді шести років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на три роки. Хоча прокурор просила ув’язнити Владика на 8 років. Водночас суд стягнув з нього на користь потерпілих батьків загиблої дівчинки 33,7 тис. грн матеріальної шкоди та 500 тис. грн моральної шкоди. Ще Владико заплатить 25,5 тис. грн у вигляді витрат, пов’язаних із залученням експерта.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *