Ситуація

Ілюзія “Великого будівництва”

Здавалося б, на 30-ому році незалежності ми мали вже забути про таке явище, як показушність: адже обманювати самих себе, прикрашаючи реальність вигаданими речами, це все одно, що вдавати заможного, взявши напрокат дорогий костюм чи сукню. Здавалось, ми вже мали б давно покінчити з таким явищем, коли перед приїздом президента чи ще якогось високопосадовця розбиті ферми маскують щойно висадженими ялинками, чи коли клумби з’являються за годину до відвідин столичним можновладцем того чи іншого об’єкту, а тріщини на стінах ховають під великими яскравими банерами. Схоже, совдепівський спадок так сильно в’ївся у нашу свідомість, що позбутись його неможливо. А найбільше тією хворобою страждає влада по всій своїй вертикалі зверху донизу.
Пам’ятаєте, як у червні нашу область відвідав президент Зеленський? Тоді він, так би мовити, проінспектував будівництво дитячого садка в Давидківцях, який увійшов до переліку так званого “Великого будівництва” Зеленського. Як цілодобово впродовж тижня там працювали будівельники, щоб “припудрити” усі недоліки, і це бачили селяни, а ось як в авральному режимі засипали калабані щебенем і нашвидкоруч встановлювали паспорт будівництва, бачили й журналісти, яких на той об’єкт завезли першими. Та все б нічого, якби тільки у тому була проблема, або, точніше, якби та проблема не мала наслідків. Але, здається, нашому президенту головне вдало попрацювати на публіку, а його ставленикам на місцях — показати йому все у рожевому світлі та прогнутись, а після завершення візиту витерти піт з чола і знову надувати щоки.
Наразі, проінспектувавши будівництво, Зеленський поїхав собі далі. А ті, хто йому підігрував, обіцявши відкрити “президентський” дитсадок до 1 вересня, почали собі лікті кусати, бо ж до здачі об’єкта в експлуатацію було ще так далеко, як до Києва пішки. Тому влада області почала форсувати події: тиснути на підрядника, підрядник – на виконроба, а той — на будівельників. Відтак, то вже було не стільки “Велике будівництво”, як великий поспіх. А те, що робиться поспіхом, однозначно не може бути якісним. Та все ж дитсадок, кошторисна вартість якого понад 27 мільйонів гривень, відкрили. Щоправда, не до 1 вересня, а лише у жовтні та й то з великими потугами. Однак й це не такий вже великий огріх. Справжня проблема почала вилазити пізніше, коли на стінах дитсадка з’явилися тріщини та плями від сирості, не працювали усі санвузли, а підлога, яка мала бути з підігрівом, залишалася холодною. Так само у двох групах не було й гарячої води. З очисними спорудами також не все гаразд. Навіть пожежну сигналізацію забули підключити, каже директорка дитсадка “Теремок” Тетяна Бабич. “Нам довелося затулити меблями аварійний вихід в одній із груп, бо двері погано пристають, і щоб діткам не дуло холодом із вулиці”, — зізналась очільниця дошкільного закладу.
Паркан навколо дитсадка підрядник також встановив нашвидкоруч, тож плити можуть будь-якої миті впасти. Та й це ще не все! Представники департаменту освіти і науки Хмельницької міськради під час інвентаризації майна громад з’ясували, що жодних документів про введення дитсадка в експлуатацію немає.
“Ми не мали що прийняти на баланс, оскільки ні в сільській раді, ні в закладі освіти немає ніяких документів. Тому будемо звертатися далі, до інших інстанцій, щоб відновити їх. Будемо з’ясовувати, чому не складені відповідні акти. Підрядником є “Ізяславтрансбуд”, отож вимагатимемо в нього роз’яснень стосовно гарантійного виконання робіт”, — зауважила директорка департаменту освіти та науки Хмельницької міськради Надія Балабуст. Розпорядником коштів, виділених на спорудження дитсадка, виступив департамент розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства Хмельницької ОДА, замовник — державне підприємство “Хмельницька обласна служба єдиного замовника”, підрядник — ТОВ “Ізяславтрансбуд”.
“Замовником цього об’єкту є обласна структура, є підрядник. Звичайно, що ми всі ці речі заактуємо, зафіксуємо і виставимо претензії і підряднику, і замовнику, тому що на це має бути гарантійний термін, і ми вважаємо неприпустимим, коли садочку всього декілька місяців, а він вже має такі проблеми. Всі ці недоліки мають бути усунуті, аби всі розуміли, що кожен, хто працює в межах Хмельницької тергромади, має працювати якісно, а якщо допускає погрішності, то буде відшкодовувати винятково за свій кошт”, — наголосив міський голова Олександр Симчишин.
Нагадаємо, що з 26 лютого цього року 25 шкіл і дитсадочків перейшли на баланс Хмельницької міської громади, в тому числі і новозбудований дитсадок у Давидківцях.
Але, повертаючись до показушності, хотілося б нагадати, що програма “Велике будівництво” стартувала рівно рік тому. Окрім шкіл, дитсадків, медамбулаторій, які увійшли до цього “наполеонівського” проєкту, й будівництво та реконструкція 6,5 тис. км доріг. І президент Зеленський запевнив українців, що за 2020 рік зроблено вдесятеро більше, ніж за попередні десять літ! Цим самим він нагадав Януковича, який так само пихато звітував про гучні дорожні успіхи. Але ж, насправді, і в першому, і в другому випадках — це ілюзія обману, ілюзія інфраструктурних перемог в Україні, ілюзія “Великого будівництва”, на яку витрачаються захмарні гроші. І якщо погрішності та недоліки, допущені при будівництві дитсадка у Давидківцях, на вимогу Хмельницької міськради, мають бути усунуті, то вряд чи будуть усунуті більш масштабні показушні “успіхи”.
Адже якщо говорити про шляхи, то “Укравтодор”, освоївши за один рік стільки грошей, як бюджет за п’ять років, збудував навіть менше доріг, ніж у 2018-му. Це виявили представники німецької міжнародної телерадіокомпанії Deutsche Welle, котрі розкрили маніпуляцію Офісу президента України (ОПУ) при звітах за 2020 рік. Виявляється, мова йшла не про будівництво нових або капітальну реконструкцію старих доріг, а про облаштування “верхнього шару покриття” на 3 356,7 км доріг за бюджетних витрат 120 млрд грн!
Більше того, майже 90 відсотків від усього обсягу — це поточний середній ремонт. Ось вам й “Велике будівництво”. І це ще не кінець.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *