Проєкт

Ідеї ваші — гроші міста

В Хмельницькому триває реєстрація заяв на конкурс проєктів Бюджету участі, який традиційно відбуватиметься в рамках програми “Громадські ініціативи” .

Вже п’ять років поспіль міський бюджет бере участь у фінансуванні ідей, що генерують небайдужі громадяни, і це прекрасний інструмент для тих, хто має бажання самостійно брати участь в управлінні міською громадою і впливати на те, що відбувається довкола них. За час, відколи в Хмельницькому працює цей громадський проєкт, цим інструментом скористались уже сотні містян. Саме вони представляли власні креативні ідеї й отримували кошти з міського бюджету на їх втілення. Причому рішення, як і ідеї, варті уваги, приймав кожен хмельничанин, а не депутати міської ради, члени виконавчого комітету чи міський голова. Відтак кожен мав реалізувати те, що, на його думку, необхідно Хмельницькому. Головне, щоб цю ідею підтримала громада.
Цього року бюджет одного мікропроєкту не повинен перевищувати 200 тисяч гривень. В разі перемоги кожен отримає гарантовані 85% від цієї суми з міського бюджету. Причому й ідея, й реалізація — це рішення та відповідальність громадської організації, що його пропонує. Влада здійснюватиме лише нагляд. Очікується, що з усіх заявлених проєктів на конкурс відберуть понад десять, а загальна сума з бюджету перевищить мільйон гривень. Тематика проєктів, як і раніше, має спрямовуватись на поліпшення комфорту проживання та естетичного вигляду міської тергромади, сприяти соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку. Крім цього, проєкти мають бути інноваційними, прогресивними і обов’язково креативними та загальнодоступними. Єдина вимога — громадська організація, яка подає свій проєкт на конкурс, має бути зареєстрована в межах Хмельницької територіальної громади.
Проєкти для участі в конкурсі прийматимуться до 1 квітня, а з основними умовами та Положенням про бюджетування за участю громадськості (Бюджет участі) Хмельницької тергромади можна ознайомитись на порталі My city (громадський проєкт).

Костянтин Зварич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *