Без категорії

Українська душа в гобеленах

В обласній бібліотеці для дітей та юнацтва відкрилась виставка гобеленів членкині Національної спілки художників України Юлії Степанюк. В експозиції 24 гобелени, частина з яких відзначена на різноманітних конкурсах. Шість гобеленів — нещодавні витвори мисткині. Чимало робіт авторка присвятила весні.

Ткацтво — одне з найдавніших ремесел в Україні. Тканими виробами прикрашали оселю, виготовляли одяг. Зайдеш в українську хату, а там — кольорові хідники та килими з різними візерунками.
Чимало сучасних майстринь виготовляють гобелени — настінні односторонні безворсові килимки з сюжетною чи орнаментальною композицією, виткані вручну переплітанням ниток.
Ще з дитинства, відколи в художній школі Камʼянця-Подільського їй відкрила секрети ткацтва вчителька Вікторія Попович, Юлія закохана в ткацтво. Згодом навчалася в Камʼянець-Подільському коледжі культури та мистецтв, її дипломна робота була виконана саме в техніці ткацтва. З тих пір майстерність Юлії Степанюк удосконалилася, нині в творчому доробку – калейдоскоп сюжетних тканих картин.
Вовняні полотна бʼють життєдайною енергією яскравих кольорів, живих сюжетів. У них різні пори року: зима з колоритним Різдвом, соняшникове літо, осінь із барвистим листям і гронами стиглого винограду. Весну авторка зобразила чи не найяскравіше. На гобеленах – тендітні проліски. А ще маргаритки й кольорові півники…
Наче пензлем, малює свої гобелени художниця. А виробничий процес її водночас буденний і дуже захопливий. Нитки купує на ринку, інколи приносять сусіди. Заради гарної нитки не шкодує навіть нового виробу.
В її роботах багато українського села, бо й сама родом з Чагарівки Камʼянець-Подільського району. Тче в традиційній техніці без верстата, на звичайній рамі. Усе робить вручну, без жодних гачків. Інколи добирає фактурні нитки. Кілька головних прийомів художниця показала на майстер-класі.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *