Кримінал

Найвищий цинізм

Працівники управління стратегічних розслідувань області

ДСР НПУ спільно з колегами зі слідчого управління ГУНП задокументували діяльність злочинної групи, яка займалась махінаціями з державними землями.

Цілком теоретично і законно кожен з нас має право на безоплатне отримання у власність двох гектарів землі. Втім, мало хто цим правом користується, адже справа очікувати досить марудна та й у черзі на ці гектари можна перебувати довго. У вертких аферистів це виходить набагато швидше і без зайвої тяганини. Щоправда, мало хто повірить, що й їм без зв’язків, без “своїх” людей, так само було б проблематично це провернути. То ж маючи, скоріш за все, “гарні” зв’язки із сільськими радами чи безпосередньо з головами сільських рад, група ділків використовувала для свого збагачення учасників бойових дій. Оскільки хлопці, які воювали на сході, мали пільги, отримати землю на них було нескладно. Доволі простою була й схема оборудки: крутії підшукували ветеранів та інших людей, допомагали оформити земельні ділянки, а потім одразу ж відчужували їх на користь третіх осіб. За це громадяни, які надавали свої документи для оформлення земельних ділянок, отримували від 250 до 800 гривень. Апетит у зловмисників був гарний. Тож упродовж 2019-2020 років вони вивели з державної власності сотні гектарів землі, але, як кажуть, скільки мотузці не витись, а кінець буде. Наприкінці лютого цього року правоохоронці провели 12 санкціонованих обшуків, вилучили цілу гору документів, серед яких копії паспортів, посвідчень учасників бойових дій та договори дарування тощо.
Наразі чотирьом фігурантам слідчі вже оголосили про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, Хмельницький міськрайонний суд задовольнив клопотання слідчого щодо накладення арешту на 158 земельних ділянок загальною площею 263 гектари вартістю понад 8 мільйонів гривень.
Правоохоронці продовжують встановлювати все коло осіб, причетних до реалізації шахрайської схеми. Якщо ви або ваші родичі стали жертвами зловмисників, або вам відомі такі факти — телефонуйте за номером 050 531-34-68 (Управління стратегічних розслідувань в Хмельницькій області ДСР НПУ).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *