Актуально

Зарплатня не балує

Міська рада розмістила на сайті інформацію центру зайнятості щодо потреби в найманих працівниках роботодавців різних форм власності. Станом на початок весни бізнес шукає півтори сотні робітників. Не багато, якщо зважати на масштаби міста, та й до розміру зарплат іноді є великі запитання.

Скажімо, шукають два підприємства трактористів на постійну роботу. Одна з компаній потребує робітника, до якого висуває вимоги: “досвід праці на техніці JohneDeer/Case; контроль за технічним станом та поточний ремонт довіреної техніки; вміння працювати з GPS трекерами; вміння працювати з навісною технікою; досвід сільськогосподарських робіт, пов’язаних з обробітком ґрунту, сівбою, внесенням добрив, засобів захисту рослин і т.д.”. А пропонує людині із таким багажем вмінь… 6,3 тисячі гривень. Поруч же — від іншої компанії привабливіша пропозиція трактористам: вимог менше, а зарплата — двадцять тисяч!
Такі перекоси в оплаті свідчать про незбалансованість ринку праці в місті. Немає більш-менш “сталої ціни” на фахівців конкретного рівня підготовки. Це підтверджують ще два сусідніх рядки вакансій. У першому токарю за “виточування нестандартних деталей” пропонують шість тисяч. Інша компанія в цьому ж переліку готова платити токарю дванадцять. З водіями також цікава ситуація. Возитимеш пасажирів Хмельницького великим автобусом — шість тисяч пропонують, тролейбусом — дев’ять. А якщо сільгосппродукцію — вже двадцять. До речі, ще запрошують таксистів та водіїв на міжнародні рейси. Не дивуйтеся, їм теж пропонують по шість тисяч зарплатні. Окрім водіїв, активно запрошують швачок. Бо, як розповіла експертка галузі, знаний своєю легкою промисловістю Хмельницький залишився без робочих рук. Серед працедавців є й комунальні служби, й знані наші виробники: ДП “Новатор”, ТОВ “ТІН Імпекс”, ПрАТ “Хмельпиво”; є пропозиції від філармонії, ДЮСШ “Динамо”, а також від багатьох приватних компаній. Щоправда, зарплата, запропонована в наведених пропозиціях, не вельми сприяє заохоченню робітників: більше десяти тисяч гривень вказано лише в кількох фірмах. Між тим, за даними статистики, на початку року середня зарплата в області становила 10725 гривень, у грудні ж сягала майже тринадцяти (12951 грн.). Тому шукати вправних робітників на шість тисяч, як мріють роботодавці, мабуть, доведеться довгенько.

Костянтин Зварич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *