Без категорії

Варто чи ні?

Пандемія коронавірусу загострила проблему із плановою вакцинацією в Україні: батьки стали менше вакцинувати дітей від кору, дифтерії та інших інфекційних хвороб. Наприклад, за 2020 рік щеплення від кору отримали лише 83,3 відсотка немовлят — цього замало для того, щоб інфекція не поширювалася. Про те, як безпечно вакцинуватися під час пандемії та що робити, якщо ви пропустили планові щеплення, наша розмова з головним спеціалістом управління охорони здоров’я, міським педіатром Хмельницької міської ради Іриною КОНДРАТЮК.

— Скажіть, правда, що кількість планових щеплень під час пандемії зменшилась?
— На початку пандемії у минулому році під час посилених карантинних заходів рівень дитячих щеплень, дійсно, дещо знизився. Якщо порівнювати у відсотковому еквіваленті, то, до прикладу, рівень охоплення первинним вакцинальним комплексом (кашлюк, дифтерія, правець — триразова вакцинація) дітей першого року життя у 2019 році складав 91,6%, а торік аналогічним комплексом охоплено було 86,2 % дітей до року. Те саме стосується і вакцинації проти кору, паротиту, краснухи, яка проводиться дітям у віці 1 рік та 6 років. У 2019 році, коли відзначалось значне підвищення захворюваності на кір, батьки активніше вакцинували дітей. Тоді було щеплено 98,1% дітей віком 1 рік та 95% дітей 6-річного віку. У 2020 — 86,1% та 75,2% відповідно. При цьому, щоб надійно запобігти спалаху кору, захищеними мають бути 98 відсотків — кір надзвичайно заразний. Через недостатнє охоплення вакцинацією від кору протягом 2017-2019 років на цю хворобу в Україні перехворіли понад 115 тисяч людей. А ось щеплення проти гепатиту В, навпаки, збільшилося — 77,2% проти 72% у 2019 році. Так само побільшало щеплень проти гемофільної інфекції дітей першого року життя — 74,6% проти 67,6% відповідно.

— За нинішньої ситуації батьки, очевидно, бояться вакцинувати дітей, а чи є для цього підстави?
— Будь-яке порушення планової вакцинації, навіть на короткий період, може призвести до спалахів вакцинокерованих інфекцій. Водночас, під час пандемії COVID-19 багато дорослих із осторогою ставляться до імунізації дітей. Але маємо розуміти, що інші інфекційні хвороби нікуди не зникли, тому дуже важливо, щоб діти продовжували отримувати захист від них. Пандемія COVID-19 не створює ризики, пов’язані із вакцинацією. Сесії планової імунізації слід продовжувати, наскільки це можливо. Особливо важливою є вакцинація дітей, які повинні отримати усі вакцини, передбачені Календарем щеплень під час народження та в перші два роки життя. Адже своєчасна вакцинація є надзвичайно важливою для того, щоб захистити дітей від важких, загрозливих для життя інфекційних захворювань, а також для того, щоб уникнути накопичення нещеплених груп населення і потенційної втрати колективного імунітету.

— А чи може вакцинація підвищувати ризик інфікування COVID-19?
— Немає доказів того, що вакцинація підвищує ризик інфікування дитини COVID-19 або впливає на перебіг захворювання. Вакцинація проти одного захворювання не послаблює імунну відповідь людини на інше захворювання. Ба більше, планова вакцинація дітей під час пандемії COVID-19 захистить їх від захворювань, яким запобігають за допомогою вакцинації. Дотримання належних заходів інфекційного контролю під час сесій імунізації дозволить звести до мінімуму потенційний ризик зараження дітей COVID-19. Але під час пандемії необхідно подбати про те, щоб організувати візит на вакцинацію безпечно.

— І все ж у багатьох батьків є острах, що щеплення ослабить організм дитини й вона може легше заразитися ковідом.
— Вакцинація не може ослабити чи перевантажити імунну систему дитини чи дорослого. Вакцинація від інших інфекцій ніяк не впливає на те, чи заразиться людина COVID-19. У щоденному житті імунна система стикається з набагато більшиою кількістю антигенів. Приміром, при вірусній інфекції верхніх дихальних шляхів – з 4-10 антигенами, а при стрептококовій ангіні — з 25-50. Порівняно з цим кількість антигенів, що містяться у вакцинах, дуже мала. Навіть якщо одночасно ввести вакцини проти 10 інфекційних захворювань, перевантажити чи ослабити імунну систему неможливо.

— Якщо дитина пропустила планове щеплення, як діяти? Які щеплення найважливіше зробити вчасно, а які можуть зачекати?
— Немає важливих і неважливих щеплень. Якщо дитина вже пропустила щеплення за календарем, слід разом із лікарем скласти графік вакцинації і намагатися надолужити пропущене якомога швидше. У такому разі щеплення від різних інфекцій можна робити в будь-якому порядку. Єдине правило: дотримуватися рекомендованих інтервалів між дозами задля максимальної ефективності. Можна зробити кілька щеплень в один день — це дуже зручно, менше стресу і менше візитів до медичного закладу, що особливо важливо під час пандемії.

— А що з необов’язковими щепленнями, наприклад, від грипу? Їх теж можна робити під час пандемії ковіду?
— Вакцинація від грипу не просто можлива, а дуже бажана під час пандемії ковіду. Обидва віруси вражають легені, тому варто захиститися від них. Якщо дитина (або ви) вже перехворіли на COVID, вакцинуватися від грипу — теж хороша ідея. У контексті COVID варто також подумати про вакцинацію від пневмококової інфекції.

— Нагадайте, будь ласка, від чого захищають щеплення? Коли їх робити?
— В Україні безоплатно вакцинують від десяти інфекцій: туберкульозу, гепатиту B, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та ХІБ-інфекції. Перші щеплення — від туберкульозу та гепатиту В — дитина отримує ще в пологовому будинку. Потім людина продовжує вакцинуватися все життя — наприклад, щеплення від дифтерії та правця потрібно повторювати кожні 10 років. Оптимальний графік щеплень міститься в Національному календарі вакцинації.
Ви можете захистити свою сім’ю і від більшої кількості хвороб, але вже своїм коштом. Наприклад, платно можна зробити щеплення від грипу, пневмококової, менінгококової інфекцій, вітрянки, вірусу папіломи людини тощо.

Розмовляла Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *