Українська душа

“Довго щирими словами до людей промовлятиму я…”

У Хмельницькому відзначили 150-річчя від дня народження Лесі Українки

25 лютого в архівному відділі Хмельницької міської ради в рамках проекту “Вивчай Україну” відбулося засідання за круглим столом “Не знаю, чи буде хто з молодшого покоління згадувати коли про мене… Але я б хотіла на те заслужити…” з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Модераторами заходу були Наталія Солтис, Ірина Кравець і Любов Лазуткіна. Співорганізатори — міська рада, департамент освіти та науки міськради та її архівний відділ. Учасників зібрання: письменників, митців, громадських діячів привітала керуюча справами виконавчого комітету міськради Юлія Сабій: “Я пишаюсь тим, що народилась українкою, тому що моя нація дала світу геніїв, серед яких гідна і шляхетна Леся, наша українська весна і українська любов”.
Лесі потрібно було прожити понад століття в історії і контексті світової літератури, аби ми, українці, нарешті почали по-новому оцінювати її особистість і світоглядну суть, “витягли” її з-під нашарувань радянської цензури, яка зробила з неї марксистку-революціонерку, геть відібравши з її ідеології європейськість та національну сутність. На цьому аспекті наголосила головна спеціалістка відділу позашкільної освіти та виховної роботи департаменту освіти та науки міської ради Наталія Солтис: “Справжня, а не “радянська” Леся Українка руйнує багаторічні потуги зобразити нас неповноцінними. Саме її походження — це історія про шляхетність, національну пам’ять і династичність, яких так бракує українцям для свого самоусвідомлення як частини європейської цивілізації. Феміністка, інтелектуалка, безапеляційна патріотка, і це далеко не повний перелік тих якостей, які були притаманні Ларисі Квітці-Косач”.
Цю ж тему продовжив письменник. журналіст Петро Маліш, який зазначив, що Леся, вихована в шляхетному середовищі на європейській культурі, піднесла нашу літературу на світовий рівень, і її світогляд революційний в головному: це боротьба за втілення загальнолюдських цінностей.
Про присутність нашого Поділля у житті Лесі і загалом сім’ї Косачів розповів письменник, директор обласного літературного музею Василь Горбатюк, який досліджував у своїй творчості зв’язки родини з нашим краєм, зокрема з Полонним, де жив рідний Лесин дядько Григорій, земський суддя. Тут Леся записала народні пісні “Подоляночка”, “Ой у полі жито…”, надрукувала їх у збірнику. Також Леся перебувала у Славуті, де лікувалась. Нині в обласному літературному музеї зберігається унікальна світлина, на якій Леся з чоловіком Климентом Квіткою у Славуті. Це фото подарували українці з діаспори.
Цікавий аспект творчості Лесі висвітлила поетеса, педагогиня із Старокостянтинова Лідія Ярохно, яка вказала на новітні жіночі образи: шляхетних інтелігенток, а також містичних героїнь (“Царівна”, “Бояриня”, “Лісова пісня”, “Касандра” та ін.), яких ввела в тогочасну українську літературу, на зміну“вічним” знедоленим селянкам, яких традиційно зображали її попередники.
“Шевченко, Франко і Леся Українка — це геніальна тріада, з якої виросла плеяда несхитних патріотів, що формують нашу націю: Ольжич, Стус, Ліна Костенко… Зокрема Ліна Костенко так означила велич Лесі: “Коли мій край звався Малоросією, Леся була Українкою”, — так розмірковував про унікальну постать Лесі народний артист України Володимир Смотритель.
До речі, кульмінаційним заключним акордом “круглого столу” стала ще одна подія. Відповідно до рішення другої сесії міської ради, що відбулася у грудні минулого року, Володимира Смотрителя, керівника та актора міського монотеатру “Кут”, лауреата всеукраїнських та міжнародних театральних конкурсів, народного артиста України, нагороджено Почесною відзнакою Хмельницької міської ради III ступеня. Цієї відзнаки він удостоєний за високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у культурний і мистецький розвиток міста Хмельницького та плідну громадську діяльність. Почесну відзнаку міської ради Володимиру Петровичу вручила керуюча справами виконавчого комітету міськради Юлія Сабій. Також подякою від департаменту освіти та науки був відзначений громадський діяч, член НСПУ Віталій Міхалевський.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *