на часі

Щеплення від коронавірусу: хто за ким у черзі?

Триває вакцинація від COVID-19, яка розпочалася у Хмельницькому 24 лютого

Ім’я першого щепленого в нашій області відоме усім: це лікар-анестезіолог, заступник медичного директора з терапевтичної роботи КП “Хмельницька міська лікарня” Вадим Свинцицький. Медик почувається добре. Наголошує, що іншого шляху боротьби з цією інфекцією, окрім вакцинації, наразі немає. Це єдиний спосіб змінити ситуацію, яка нині склалася у зв’язку з пандемією.
Наша область отримала 18300 доз вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield) індійського виробництва. Уся партія розрахована на медичних працівників, оскільки вони мають найбільший ризик зараження через контакт із пацієнтами з COVID-19, а вакцинація дасть змогу забезпечити безперервність роботи міських закладів охорони здоров’я. Кожному вакцинованому потрібно вводити по дві дози, тобто наявною кількістю препарату можна буде зробити щеплення 9130 особам.
Відтак вакцинація розпочалася у медичних закладах Хмельницького, які лікують хворих на COVID-19 (міська та інфекційна лікарні, міський перинатальний центр). Станом на ранок 3 березня щеплення отримали вже понад 150 медичних працівників.
За словами заступника міського голови Романа Примуша, ситуація стабільна, вакцинація іде за планом. За один день працівники мобільних бригад вакцинують у середньому 50 людей. Усі вакциновані почуваються добре. Кількість охочих вакцинуватися, до речі, зростає.
Борис Ткач, начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради, зазначає, що вакцинуватися треба. Саме щеплення допоможе захистити кожного з нас від серйозних ускладнень, які може викликати коронавірус.
“Що стосується вакцини індійського виробництва Oxford/AstraZeneca (Covishield), якою, власне, нині й робимо щеплення, то її не треба боятися. Навіть якщо її ефективність 70 відсотків, а не 90, все одно, це захист. Тим більше, завод-виробник абсолютно сучасний, де використовуються лише високі технології. Наші мобільні бригади на першому етапі вакцинуватимуть ще й медичних працівників Хмельницької районної лікарні, обласного госпіталю ветеранів війни, обласної психіатричної лікарні та поліклініки УМВС. Важко спрогнозувати, скільки точно триватиме перший етап у місті, адже не всі медики, можливо, погодяться вакцинуватися. Однак, думаю, за тижнів два ми впораємося”.
На другому етапі здійснюватиметься вакцинація інших медичних працівників, які також входять до групи найбільшого ризику (лише у Хмельницькій територіальній громаді їх приблизно 4600). Також вакцинуватимуть людей похилого віку (85 років і більше), соціальних працівників. Третій етап передбачає щеплення людей з високим ризиком інфікування — тих, хто працює в ДСНС, СБУ, поліції, в освітніх закладах. На четвертому етапі проходитиме вакцинація людей від 60 до 64 років. На п’ятому — усі інші категорії населення.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *