Стратегія

Логістика — не лише ресурс

Хмельницький має всі шанси стати одним із логістичних центрів України

Термін “логістика” в Україні з’явився не так давно, порівняно новий для економіки, але має багатовікову історію. У Стародавній Греції слово logistlke означало майстерність підрахунку і роздумів. Наукою ж логістика стала завдяки розвитку військової справи ще за візантійського царя Леона VI (865-912 р. н.е.). Тоді її завданням було утримувати належним чином армію: озброювати, забезпечувати необхідними коштами, дбати про її потреби, а також відповідним чином готувати кожну дію військового походу. Згодом логістика отримала інший напрямок розвитку — економічний. Відтак у сфері товарного обігу провідні країни світу почали використовувати нові методи і технології управління рухом матеріальних потоків, які спираються на концепцію логістики. Вона найбільш ефективно координує взаємодію матеріально-технічного забезпечення, виробництва, розподілу, транспорту, комунікативної структури і ринку. Простими словами, логістика — це сукупність різних видів діяльності з метою отримання необхідної кількості матеріальних ресурсів з найменшими витратами необхідної кількості матеріальних ресурсів в певний час і в певному місці. А відтак проблема ефективності виробничо-розподільчих відносин дуже актуальна для України, і не тільки в нинішніх кризових умовах, а й у майбутньому. І cаме тому одним із пунктів стратегії розвитку Хмельницького є будівництво індустріального парку. Це у найближчій перспективі, оскільки чинна система залучення учасників індустріальних парків, закладена у Законі України “Про індустріальні парки”, виявилася нежиттєздатною. Втім нещодавно до цього закону внесені зміни, які передбачають полегшення доступу до участі в зазначених парках, запровадження додаткових стимулів, таких як кредитування та державні інвестиції, зменшення витрат бізнесу на початку економічної діяльності.
Вже у 2019 році в місті розпочав роботу Хмельницький інноваційний термінал компанії “Нова Пошта”, загальна потужність якого 14 тисяч відправлень на годину, плюс 300 нових робочих місць.
Цього року в Хмельницькому стартувало будівництво ще одного потужного логістичного центру, який почне працювати вже 2022 року.
За словами міського голови Олександра Симчишина, це буде логістичний центр АТБ. Паралельно в місті планується будівництво великого логістичного багатофункціонального центру ще однієї української компанії.
“Ми очікуємо в тому логістичному хабі приблизно 2200-2300 нових робочих місць. Це, в принципі, хороша кількість і для нас дуже важливо, що ту стратегічну мету, яку ми перед собою ставили, — розвивати Хмельницький як один із логістичних центрів, ми реалізовуємо на практиці. Виробництво, легка промисловість, індустріальний парк, логістика — це те, що може Хмельницькому дати нове дихання на наступних 30 років в економічному плані”.
До речі, у світі є такі міста, які виживають за рахунок логістики. Щоправда, в них, окрім доріг та залізниці, добре розвинене авіасполучення. В нас величезною проблемою є те, що аеропорт ще не працює. Але в березні 2019 року, в рамках ІІІ Міжнародного економічного форуму, відбулося підписання трьох меморандумів, які сприятимуть розвитку логістики в регіоні. Серед підписантів — хмельницькі міська та обласна ради, облдержадміністрація, найбільші підприємства області та асоціація “Аеропорти України” цивільної авіації.
Отже, перспектива є.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *