Важливо

Перебути мороз та поїсти: безхатьків від негоди рятує притулок

Цьогорічні морози стали найбільшою небезпекою для людей, які потрапили в пастку негоди. Особливо потерпають від лютої холоднечі безхатьки. Для знедолених справжнім порятунком, де вони можуть відігрітися, переночувати, відпочити та поїсти став Хмельницький комунальний центр соціальної підтримки та адаптації, який знаходиться на вулиці Житецького, 22
У ці дні, коли нічна температура повітря застигає на позначці мінус 20, майже всі місця у двох чоловічих та двох жіночих кімнатах, розрахованих відповідно на 30 і 8 ліжко-місць, постійно заповнені. Для їхніх мешканців тут створені всі необхідні побутові умови: санвузли, душові, в кімнатах двоярусні ліжка та тумбочки.
Підсобне приміщення тут нині облаштували в пункт обігріву. “Сюди можна прийти навіть вночі, — розповідає виконувач обов’язки директора центру Василь Заболотний, — Зважаючи на вкрай несприятливі погодні умови, приймаємо не лише тих, хто не має даху над головою, а й усіх, хто потрапив у морозяну пастку. Якщо хтось замерз, може зайти до пункту обігріву, випити чаю з печивом”.
Працівники центру щочетверга патрулюють вулиці і виявляють безпритульних на залізничному вокзалі, у підвалах та поблизу теплотрас. Декого доправляє поліція, інших — швидка допомога. Але більшість сюди приходять самі повторно і не лише у морозну пору, “новачки” дізнаються про центр випадково, від знайомих. Усіх новоприбулих спочатку оглядає фельдшер. Вимірює тиск і рівень кисню у крові пульсоксиметром, щоб дізнатись, чи не хворіє прибулець на ковід. Температуру тіла постійно перевіряють двічі на добу. “Людина роздягається до пояса. Оглядаю, дивлюся, чи немає педикульозу, захворювань шкіри. Далі людина йде митися. Після того даємо абсолютно чистий одяг тим, у кого педикульоз”, — каже фельдшерка Валентина Ягодзінська.
Пожильцям надають постільну білизну та, за потреби, вживаний одяг, який приносять сюди небайдужі містяни. Один раз на день безхатьків годують гарячим обідом з двох страв за кошти міського бюджету. На вихідні їжу у центр привозять волонтери, у неділю люди мають змогу і безкоштовно постригтися. Із кожним клієнтом тут укладають угоду на отримання послуг. Тим, хто втратив документи, допомагають їх оформити. Такої послуги потребують близько 80% осіб. Після ночівлі вони залишають заклад. За словами працівників, не всі бездомні можуть жити за тутешніми правилами, насамперед, любителі оковитої. До речі, вживати спиртні напої тут заборонено, а хворих на алкоголізм відправляють на лікування.
Для довідки: в 2020 році працівниками центру було здійснено 22 рейди, під час яких виявлено 154 бездомних. За інформацією управління праці та соцзахисту населення Хмельницької міськради, центр надає послугу тимчасового притулку на безоплатній основі. Тут функціонують будинок нічного перебування, в якому одночасно може проживати 36 осіб, відділення реінтеграції на 36 осіб та соціальний готель на 32 особи. За 2020 рік послугами тимчасового притулку скористалися 227 осіб. При центрі працює банк одягу та взуття, послугами якого з початку 2020 року скористалось 283 особи.
Крім притулку, у місті діє ще три стаціонарні пункти обігріву: у територіальному центрі надання соціальних послуг (вул. Перемоги, 9), у комунальній аварійно-рятувальній службі на водних об’єктах (пров.Човниковий, 1) та у міській лікарні (вул. Проскурівська, 1).
За інформацією ГУ ДСНС в Хмельницькій області, з метою збереження життя та здоров’я людей силами рятувальників в області нині розгорнули 20 мобільних пунктів обігріву.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *