Подія

На честь героя

Війна на сході країни триває. Чорні меморіали памʼяті нагадують нам про смерті героїв-земляків.
Минулого вівторка відкрився ще один — на стіні навчально-виховного комплексу №4. Тут у 1998-2006 роках навчався загиблий воїн Богдан Бігус. Закінчивши девʼять класів, в 2006 році став студентом Хмельницького ліцею електроніки. З юних років Богдана знали як порядного учня, друга, патріота. Тож, коли почався Євромайдан, став учасником Революції гідності у складі 27-ї вінницької сотні. А війна на сході країни розпочалася для хлопця в 2016 році, коли підписав контракт як старший солдат, снайпер восьмого окремого полку спеціального призначення Збройних Сил України, що дислокуються в Хмельницькому. Сильний та мужній, відповідальний та самовідданий — його місце було завжди там, де найважче. Бойовий шлях молодого військовика обірвався трагічно 18 липня 2019 року: Богдан підірвався на вибуховому пристрої з розтяжкою. Сталося це в районі села Шуми Донецької області.
Найбільшу втрату відчула молода дружина героя — Олена Бігус. Каже, чоловік дуже емоційно переживав події в Україні, просто рвався в тили активістів. Не боявся втратити усе: роботу (працював токарем заводі “Укрелектроапарат”), життя, аби лише досягти справедливості. Бойовий шлях у зоні АТО, ООС починав у батальйоні Кульчицького. Дуже переживав втрату генерала Сергія Кульчицького, вертоліт із яким збили 29 травня 2019 року.
Завжди між обстрілами в цивільному житті чуйний і добрий чоловік знаходив можливість зателефонувати дружині, привітати двох діток Богданку й Устима. Діти — найголовніше, що залишив мужній чоловік на цій землі. А його бойові заслуги увіковічнені відзнакою командира восьмого окремого полку спецпризначення Збройних Сил України, нагрудним знаком начальника Генштабу — Головнокомандувач ЗСУ “За взірець у військовій службі”, медаллю “Операція обʼєднаних сил” та орденом “За мужність”. За рішенням сесії Хмельницької міськради Богдан Бігус став Почесним громадянином міста.
“Богдан Бігус довів, що герої — це не десь далеко. Вони посеред нас. Їх героїзм у готовності в будь яку мить тривоги заступитися за Україну, навіть віддати життя. Тож хай кожен учень НВК №4, щоденно переступаючи поріг школи, підійме очі на меморіальну дошку Богдана Бігуса, пройметься його героїзмом і буде вдячним за життя”, — сказав присутній на відкритті меморіалу міський голова Олександр Симчишин.
“Вчителі, які навчали Богдана, пам’ятають про нього лише хороше. Завжди вирізнявся серед інших своїм позитивом, незламністю, товариською підтримкою. Доля послала йому досить серйозний виклик. І він прийняв його, не вагаючись, бо любив Україну. Увіковічнений на меморіалі образ Богдана — символ того, що герої не вмирають. Слава Україні! Героям слава!”, — каже директор НВК №4 Олеся Прус.
Квіти скорботи до меморіалу лягли від школярів, побратимів, усіх присутніх. А закінчилася церемонія відкриття меморіальної дошки спільною молитвою.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *