Місто і влада

Олександра Симчишина обрали головою регіонального відділення АМУ

12 лютого, на загальних зборах регіонального відділення Асоціації міст України, на яких були присутні більшість голів громад-членів АМУ в Хмельницькій області, міський голова Хмельницького отримав одноголосну підтримку усіх колег — голів громад. Його кандидатуру також підтримав виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан. Таким чином Олександр Симчишин очолюватиме Хмельницьке регіональне відділення Асоціації міст України протягом найближчих двох років. Натомість міського голову Славути Василя Сидора, який упродовж п’яти років обіймав цю посаду, обрали представником правління АМУ — керівного органу Асоціації міст України. Також збори ухвалили рішення рекомендувати АМУ включити до правління представників районних та обласних рад. 
Створена на зорі незалежності, Асоціація міст України – організація, яка, мабуть, є найбільшим лобістом інтересів місцевого самоврядування перед органами вищої державної влади. Нині ж, коли децентралізація по суті носить декларативний характер, коли так само декларативні наміри щодо децентралізації демонструє центральна влада, коли місцеве самоврядування вимушене саме захищати фінансові інтереси територіальних громад, створених аж ніяк не за власним бажанням, а за рішенням уряду, роль АМУ, в тому числі її регіональних відділень, зростає в рази. До прикладу, в середньому з 266 нормативно-правових актів, 263 або передбачають позбавлення фінансового ресурсу органів місцевого самоврядування, або передбачають перекладення на них додаткових повноважень. І лише спільними зусиллями Асоціації міст України вдається зупиняти такі процеси. Відтак під час формування Державного бюджету на 2021 рік саме завдяки роботі АМУ та її регіональних відділень збережено 153 мільярди гривень для територіальних громад України. Також вдалося залучити до бюджетів громад додатковий ресурс у розмірі 56,8 мільярда гривень.
“Це величезний ресурс маленьких громад — дорожній акциз, паливно-мастильний акциз. Він є чи не єдиним доходом для бюджету розвитку. Для Хмельницького — це питання 80 мільйонів гривень. І в 2020 році АМУ відстояла акциз у місцевих бюджетах і дала нам тим самим використовувати цей ресурс при утриманні, будівництві, ремонті доріг. Це найголовніше, щоб я відзначив як заслугу Асоціації”, — зазначив новообраний голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України Олександр Симчишин.
Як передбачено Статутом АМУ, голова регіонального відділення організації входить до складу правління Асоціації міст України, отже, Олександр Симчишин представлятиме інтереси громад Хмельниччини на всеукраїнському рівні.
“Я готовий взяти на себе цю відповідальність та якісно виконувати обов’язки голови Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України. Впевнений, що разом із членами правління АМУ від нашої області ми зможемо ефективно працювати у напрямку відстоювання інтересів громад на усіх рівнях влади”, — підсумував Олександр Симчишин.
До слова, мери міст домовились з Кабміном, НКРЕКП та НАК “Нафтогаз” щодо тарифів і підписали меморандум. Відтак вартість тепла та гарячої води не підніматиметься до кінця цього опалювального сезону. Тариф на газ буде однаковим для всіх споживачів — 6 гривень 99 копійок за кубометр. Стільки ж платитимуть за блакитне паливо і теплопостачальні підприємства. При цьому різницю між граничною і ринковою цінами покриватимуть не за рахунок місцевих бюджетів. У Хмельницькій облдержадміністрації цю домовленість назвали успіхом, а Хмельницький міський голова сподівається, що умови, прописані в меморандумі, переростуть у закони.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *