Без категорії

Афганістан – війна, яка тривала 10 років

15 лютого Україна вшанувала учасників бойових дій на території інших держав. В Хмельницькому відбулася церемонія покладання квітів до пам’ятника подолянам, полеглим в Афганістані та інших локальних війнах.
Афганська війна… Одна з найбільш трагічних сторінок історії нашого народу. Вона тривала вдвічі довше, ніж Друга світова. Її ніхто не оголошував, але вона забрала життя українців і залишила по собі невиліковні рани у тисячах українських родин.
Данину поваги за ратний подвиг воїнам-інтернаціоналістам щороку висловлюють жителі кожного села і міста, розуміючи трагізм участі в афганській війні тоді ще радянських людей, бо через Афганістан пройшли їх з України більше 160 тисяч. Досить сказати, що у складi колишньої 40-ї армiї, що складала кiстяк радянських вiйськ в Афганiстані, нараховувалося понад 25 вiдсоткiв українцiв. Учасниками афганського пекла були й військові з Хмельниччини, 114 з них повернулися додому в цинкових домовинах.
Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Олександр Симчишин зустрівся з учасниками бойових дій в Афганістані та сім’ями загиблих. Хвилиною мовчання усі разом вшанували пам’ять тих, хто загинув у війнах на території інших держав, Героїв Небесної сотні та російсько-української війни.
Міський голова подякував міській та обласній спілкам ветеранів Афганістану за співпрацю, збереження духу побратимства і готовність підставити плече у важку хвилину.
По-різному склалася доля ветеранів Афганістану і адаптація до мирного життя була також різною, але точно не легшою, ніж випробування боями. Сьогодні вони вже сивочолі, але їм ще й досі сняться стрілянина бою і друзі, яких втратили, а ще мають почуття провини за те, що загинув товариш поряд. І це з ними на все життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *