Мовою здоров'я

Ігор Дробнер: “У боротьбі з онкологічним захворюванням найголовніше — не згаяти час”

4 лютого Україна та світ відзначали Міжнародний день боротьби з онкологічними захворюваннями. Цей день запроваджений Міжнародним союзом боротьби з раком (UICC) з метою підвищення обізнаності людей про найстрашні-шу хворобу, яка забирає мільйони життів щороку.

На Хмельниччині за попередні 20 років захворюваність на рак зросла на 16 відсотків. У середньому за рік реєструється майже п’ять тисяч нових випадків злоякісних новоутворень, помирають понад дві тисячі людей. На диспансерному обліку в Хмельницькому обласному протипухлинному центрі перебуває більше, ніж 33 тисячі пацієнтів, у яких діагностовано рак. Іншими словами, один із сорока мешканців нашої області має онкологічну недугу. І кожен з онкохворих прагне вилікуватися, аби продовжувати жити далі. Бо ще не все зроблено, не все сказано, ще не виросли їхні діти чи онуки, яким понад усе потрібні батьки й родина…
Для успішного лікування потрібно лише вчасно діагностувати важку хворобу. Наша медицина для точної діагностики має нині усі засоби. І може успішно лікувати онкозахворювання, якщо не згаяти час.
Як же не пропустити ранні симптоми, як навчити пацієнта пильно стежити за станом власного здоров’я?
Про це ми ведемо мову із завідувачем відділення новоутворень грудної залози, шкіри, м’яких тканин і кісток КНП “Хмельницький обласний протипухлинний центр” Ігорем ДРОБНЕРОМ.

— Ігоре Гарійовичу, якими можуть бути ранні прояви онкологічного захворювання? От ще, здається, усе нормально, але перші дзвіночки, можливо, вже лунають. Як їх не пропустити?
— Коли хвороба тільки зароджується, людина може відчувати загальну кволість. Може погіршуватися апетит, безпідставно втрачатися маса тіла. Можуть з’явитися незрозумілий біль у якійсь частині тіла, нудота, іноді блювота тощо. Тому, коли відчуєте подібні незрозумілі, ще зовсім незначні симптоми, треба насторожитися й обов’язково звернутися до лікаря.

— Але ж страшно, Ігоре Гарійовичу!
— Страх треба перебороти. І йти до лікаря. І, зауважте, саме до фахівця. Бо часто ідуть до медиків, які спеціалізуються на інших хворобах. Це те саме, до прикладу, якби до мене звернулися з проханням лікувати пневмонію, туберкульоз чи запломбувати зуб. А допомога потрібна висококваліфікована. Тож, якщо лікування починати вчасно, довіряючи медикам, тоді є надія на успішне лікування. Просто в жодному випадку не можна гаяти час. Приміром, якщо рак грудної залози в жінок виявляють на першій стадії, то він виліковний у 95 відсотках випадків. А коли хвороба вже занедбана, тоді допомогти складніше. Зрозумійте, рак — не вирок, як прийнято вважати. Ми зазвичай допомагаємо людям. Багато хворих виліковується і живе ще довго й щасливо.

— Отже, нам усім треба відповідально ставитися до свого здоров’я й дбати про себе. А які обстеження необхідно проходити, наприклад, жінкам?
— Кожна жінка після 25 років повинна щороку обстежувати грудні залози та проходити огляд мамолога, робити ультразвукове дослідження грудних залоз та мамографію. На базі нашого протипухлинного центру працює обласний мамологічний центр, де щодня приймає кваліфікований лікар-мамолог.
Також треба самостійно обстежувати свої грудні залози. Є певна методика, з нею може ознайомити сімейний лікар. Хочу зауважити, що кожна жінка повинна себе любити і постійно дбати про власне здоров’я. І не треба боятися самообстеження. Просто зрозумійте, що ви це робите не для того, щоб знайти хворобу, а для того, щоб упевнитися, що здорові.

— Коли ж хворобу діагностовано, людина потрапляє на лікування до вашого відділення. Вона може розраховувати на абсолютно сучасні й ефективні методи лікування?
— Так, ми надаємо широкий спектр лікування на найвищому рівні. Зокрема, з лікування грудної залози володіємо всіма світовими методиками. Не треба їхати в інші міста чи за кордон, шукаючи порятунку. У нашому центрі ми можемо надати сучасну кваліфіковану допомогу. Вдома, як відомо, і стіни допомагають.
Нещодавно закінчено генеральний ремонт операційного блоку, де встановлене сучасне обладнання. Отримали нові дихальні апарати, обладнання для лапароскопічної хірургії, діатермокоагулятори тощо.
У таких умовах приємно працювати лікарям і медперсоналу. Це покращує якість лікування наших пацієнтів.
Окрім того, значно поліпшено умови для хворих, щоб вони почувалися гідно під час лікування в такий непростий для них період.

— Їм доводиться перебувати тривалий період у лікарні?
— Знаєте, термін перебування пацієнтів у лікувальному закладі нині дещо зменшується. А методи лікування стають, я б сказав, більш дружніми до пацієнтів. Ми давно виконуємо пластичні та реконструктивні операції — пластична онкохірургія розвивається швидко. Загалом під час операцій на грудних залозах у жінок, як правило, намагаємося максимально зберігати орган. Навіть, якщо видалення радикальне, тобто залоза видаляється повністю, ми можемо її реконструювати. Це дуже важливо для жінки, для її фізичного і психічного здоров’я.

— Ігоре Гарійовичу, лікування онкологічних хворих дуже дороговартісне. Як правило, для них весь час надто складно шукати гроші на ліки. Яка ситуація нині? Чи забезпечує держава медикаментами?
— Практично всі ліки пацієнти отримують безкоштовно. Вони є у протипухлинному центрі для проведення першої та другої ліній хіміотерапії. Також є таргетні препарати для лікування певного виду злоякісних пухлин грудної залози. Тож нині ці дороговартісні препарати пацієнтам не треба купувати за власні кошти.

— Ваш батько (світла йому пам’ять), Гарій Йосипович, відомий на Хмельниччині й далеко за її межами онкохірург, ще донедавна працював у цьому ж відділенні. Чи мав вплив на Ваше формування як лікаря-онколога приклад його життя?
— Звичайно, мав. Він для мене завжди — зразок ставлення до праці, до пацієнтів, до людей узагалі. Зразок відповідальності та вміння віддавати себе сповна професії.

— І насамкінець, які поради можете дати мешканцям Хмельницького з метою запобігання розвитку онкозахворювань?
— Насамперед треба вести здоровий спосіб життя. Покиньте шкідливі звички: не паліть, не вживайте у великій кількості алкоголь, уникайте шкідливої їжі.
Пам’ятайте, що не можна гаяти часу. Якщо у вас виникають хоч найменші сумніви щодо стану свого здоров’я, не відкладайте ваш візит до лікаря на завтра, післязавтра, через тиждень… Ідіть прямо сьогодні. Адже, ще раз нагадаю, у випадку онкозахворювання дуже важливо виявити його якомога раніше, щоб не допустити незворотних змін в організмі. Будьте здорові!
— Дякую за розмову.

P.S. Статистика свідчить, що кожного дня в Україні реєструється в середньому 380 нових випадків онкозахворювань, 180 хворих помирають.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *