Культура

Фантазії на полотні

На мистецький вогник 28 січня до Хмельницького обласного музею запросив живописець, член
Національної спілки художників
Володимир Петровський

На його картинах — жіноцтво в усій красі. Автор малює жінку різною, асоціюючи її з природою, божественними силами. Навіть “Різдвяний янгол” на його картинах має жіночий лик. Коли людині добре, кажуть, як в Бога за пазухою, так само не відчувається більшого спокою, ніж в обіймах матері. Найвищий образ жінки-матері — Діва Марія, наша “Покрова”. На однойменному полотні Володимира Петровського вона тримає в обіймах наш світ, як домівку. Бо ж усі жінки — хранительки домашнього вогнища. Образ жінки-матері нам наймиліший із дитинства, відлуння якого “Колискова”, теж намальована автором.
Не приховує Володимир Петровський і своє захоплення жінкою в наготі, коли оголюються й усі її внутрішні сили… Ніжність і затишок відчуває чоловік, зокрема й художник Володимир Петровський, коли спостерігає жіночий “Cон”. Ці відчуття зумів передати автор на одній зі своїх картин.
Спостерігаючи за жіноцтвом, Володимир Петровський намалював і жінку, яка притискає до грудей свого домашнього улюбленця. Адже котики й собачки — слабкість багатьох жінок. На відкриття експозиції автора деякі гості теж прийшли зі своїми домашніми улюбленцями. Інша героїня його картин — “У метеликах”, ще інша — красива, як “Квітка”.
Намалював Володимир Петровський і квіткові натюрморти, бо квіти так личать жіноцтву.
Окрема авторська серія, присвячена релігійній тематиці. Тут — “Молитва”, яку уособлює Ісус. Здіймаючи руки до неба, вимолює прощення за наші гріхи. Серію доповнює й картина “Реквієм”, гримаси облич на якій символізують людські гріхи, вади. Акцент полотна — згусток червоної фарби, як пролита людська кров.
Більшість експозиційних творів написані в 2020 році, серед давніших — картина з першої персональної всеукраїнської виставки автора в столиці. Майже усі творилися з уяви художника, з натури намалював портрет дружини.
Зійшлися привітати художника й колеги-спілчани, двоє з них також поділилися своїми здобутками. Так, у Хмельницькому тепер маємо на два заслужених художники більше, ці високі звання отримали емальєр Іван Юрков та скульптор Сергій Кляпетура.
Живописною красою картин Володимира Петровського в обласному художньому музеї можна буде помилуватися до 27 лютого.
Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *