на часі

Місто заощаджує ресурси

Упродовж кількох років у Хмельницькому реалізовуються проєкти, які дають можливість заощаджувати на використанні енергоносіїв
бюджетним установам, комунальним підприємствам. Хмельницький підписав Європейську ініціативу “Угода Мерів” та взяв зобов’язання зменшення споживання енергетичних ресурсів та скорочення викидів вуглекислого газу.

Відповідно до заходів Плану дій зі сталого енергетичного розвитку Хмельницького, з 2016 до 2020 року реалізовано 76 енергоефективних проєктів. Завдяки цьому значно зекономили енергоресурс та скоротили викиди шкідливих речовин у повітря.
В 2019 році впроваджено Муніципальну систему енергетичного менеджменту та матеріальне стимулювання за ефективне та енергоощадне споживання ресурсів.
За раціональним споживанням стежать у відділі енергоменеджменту міської ради. Щодня тут моніторять, аналізують та контролюють використання енергоносіїв у 167 бюджетних установах. Споживання усіх ресурсів (електроенергія, теплова енергія, природний газ, гаряча та холодна вода) за минулий рік скоротилося на понад десяток відсотків. Найбільше, на 31,67%, скоротилося споживання природного газу.
“Маємо вагоме зменшення споживання енергетичних ресурсів, показник економії по бюджетній сфері 2020 року склав 15,2%. Паралельно проводимо енергомодернізацію бюджетних установ. У 2020 році працювали над капітальним ремонтом із впровадженням енергозберігаючих та енергоефективних заходів ліцею №17 (добудова корпусу молодшої школи), НВК №10 (добудова корпусу школи), ДНЗ №2, приміщення музею історії міста Хмельницького, Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування, КП “ХМЦПМСД №1”, КП “ХМЦПМСД №2”. Продовжуємо термомодернізацію Палацу творчості дітей та юнацтваˮ, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
Місто активно співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями щодо реалізації енергоефективних проєктів.
У 2020 році підписано кредитний договір з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) на 820 тисяч євро та залучено грантових коштів у розмірі 160 тисяч євро.
У співпраці з Данським енергетичним агентством складено перелік потенційних проєктів модернізації системи централізованого теплопостачання міста. Визначено пілотні проєкти для участі в програмі Danida Business Finance (DBF). Ведеться активна співпраця з данськими консультантами з деталізації перспективних проєктів.
Підготовлено бізнес-план та подано заявку для участі в новому проєкті комплексної термомодернізації шести освітніх закладів у рамках кредитування Північної екологічної фінансової корпорації. Загальна вартість проєкту — 3, 324 мільйона євро. З них: кредитні кошти (2,3 млнільйона євро), грант — 690 тисяч євро на проведення комплексної термомодернізації восьми бюджетних освітніх закладів.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *