У фокусі

Винагорода за збережену історію

Минулий рік для хмельницького краєзнавця Володимира Захарʼєва приніс державну винагороду за дослідницькі старання: нещодавно він отримав всеукраїнську премію “За збереження історичної памʼяті” ім. Л.Тюнка.
Понад десять років лауреат досліджує діяльність графа Мархоцького — ініціатора господарських, суспільних і релігійних реформ у своїх володіннях під назвою “Миньковецька держава”, яка існувала на теренах Поділля. Заслуга Володимира Захарʼєва — заснування “Центру Мархоцькознавства” та відкриття музею в Миньківцях.
Село Миньківці знаходиться неподалік Камʼянця-Подільського. Невеличке, на кілька вулиць, два століття тому, було автономною Миньковецькою державою, без кріпосного права, з власною конституцією, промисловістю та грішми.
“Володимир відкриває для нас своєрідну Атлантиду — державу в державі, яку, незважаючи на супротив недругів-поміщиків та чиновництва, створив наполегливий володар “Миньковецького ключа” і втілив там ідеї своєї людинолюбської філософії”, — наголошує член журі — режисер Сергій Маслобойщиков.
У своїх благих намірах відновити славу про Мархоцького хмельничанин не один. За минулий рік премію отримав й львівський підприємець Ігор Скальський. Він власним коштом реставрує отроківську резиденцію Ігнація Мархоцького. Щороку в резиденції проводить тематичні фестивалі. За преміальні благодійники відбудовуватимуть зруйнований комуністами в 1955 році оригінальний комплекс останнього спочинку графа-бунтівника, його дружини та найближчих соратників.
Крім Володимира Захарʼєва та Ігоря Скальського минулоріч державну премію “За збереження історичної пам’яті” отримали й київські історик часів політрепресій Тамара Вронська та збирач і зберігач етнографічних артефактів Чорнобильської зони Ростислав Омеляшко.

Марина Зінов,єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *