Персона

Коли мрія стає дійсністю

Ким мріяв стати у дитинстві відомий подільський письменник Василь Горбатюк? Нізащо не повірите — письменником!

Погодьтеся, мрія для школяра звичайної сільської школи — з розряду майже незбутніх. Тим більше, що й запитати, де, власне, навчають письменницькому ремеслу, не було в кого. Соромився. І кожну вільну від безкінечних аграрних робіт (село любить працю) хвилину мережив у шкільних зошитах словами. Поезія, прозові замальовки самі лягали старанно виведеними рядками й читались-перечитувались. Аж допоки не визріло рішення поступати на філологічний факультет Кам’янець-Подільського педінституту. Потім була журналістська робота в редакціях обласних газет (“Корчагінецьˮ, “Ровесникˮ, “Часˮ) і…перша власна книжка прозових творів “Ясен-деревоˮ, видана у столичному видавництві.
Нині у творчому доробку директора обласного літературного музею Василя Горбатюка — десятки книг. Мала проза, романи, повісті, художня документалістика, оповідання для дітей. Він — визнаний Майстер слова, член Національних спілок письменників та журналістів, лауреат обласних, всесоюзних і міжнародних літературних премій. Про щедрий письменницький ужинок, пам’ятні віхи письменницького шляху йшлося на авторській зустрічі, присвяченій творчості нашого земляка. Захід, що відбувся 26 січня в обласній універсальній науковій бібліотеці, зібрав широке коло соратників по літературній ниві, журналістів, поціновувачів художнього слова письменника-ювіляра. Цьогоріч Василь Горбатюк зустрів 65 зиму (по-правді, ні він, ні присутні цьому не йняли віри). Але раз метрика каже…
Тон зустрічі задав Петро Маліш, голова Хмельницької обласної організації НСПУ. Він чи не найкраще знає побратима по перу, адже свого часу обидва розвивали інформаційний простір Хмельниччини в газеті “Корчагінецьˮ. Тож під час виступу знайшлося місце і для спогадів, і для оцінки літературних творів автора. Далі з вітальними словами письменнику-ювіляру виступили Неоніла Яніцька, відповідальний секретар Хмельницької ОО НСЖУ; Богдан Теленько, письменник, журналіст, викладач; Михайло Цимбалюк, журналіст і письменник; Віталій Міхалевський, голова обласного товариства “Просвіта”. Неочікуваним сюрпризом стало привітання з Тернополя — воно прозвучало у відеозапису.
Окрасою творчої зустрічі був пісенний виступ Анни Сосновської, директора Хмельницького РБК. Підтримали знаного письменника і земляки з с. Гнатівці, котрі дивилися трансляцію онлайн. Стільки щирих, добрих слів і побажань було сказано, що вони просто не мають права не збутися! Також вшанували письменника-ювіляра представники ОДА, Лісовогриновецької ОТГ, помічник народного депутат України Сергія Лабазюка, директори обласної універсальної наукової бібліотеки Катерина Чабан і обласної дитячої бібліотеки Валентина Черноус, від обласної бібліотеки для юнацтва Тетяна Ковальчук. До речі, працівники бібліотек краю дивилися зустріч через платформу Zoom.
І як не приміряти на себе прекрасний вислів Василя Горбатюка: “Я щасливий, що доля тримає мене на подільській земліˮ. Нехай рідна земля тримає й надихає Вас ще довго-довго, Майстре.

Неоніла Яніцька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *