Юридичний кабінет

Якщо ви стали учасником ДТП, не потрібно панікувати

Безпека на дорозі — це безпека життя, але якщо вже трапилась дорожньо-транспортна пригода, то перші дії на місці ДТП є дуже важливими. Для тих, хто потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, покрокова інструкція від адвоката Олени Тарадай.
Якщо ви стали учасником ДТП, перш за все потрібно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди. Не переміщайте транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди. Ваш автомобіль, як і автомобілі інших учасників ДТП, повинні знаходитися на тому ж місці, де були одразу після аварії. Якщо хтось до прибуття поліції намагається змінити місце розташування предметів на місці події, постарайтеся перешкодити цьому та зафіксувати на відеокамеру телефону. Увімкніть аварійну сигналізацію і встановіть знак аварійної зупинки. Не намагайтеся залишити місце ДТП. За це передбачено штраф, а якщо є потерпілі, кримінальна відповідальність.
За потреби одразу ж викличте швидку допомогу, за необхідності — співробітників поліції і не забудьте повідомити про ДТП страхову компанію.
Далі спробуйте знайти людей, які були свідками події. Домовтесь із цими людьми про засвідчення обставин пригоди. Запишіть їх контактні дані, зокрема ПІБ, номери телефонів, адресу, номерні знаки автомобілів. За можливості зафіксуйте на камеру телефону все, що сталось після пригоди. Зробіть фото місця ДТП з усіх можливих ракурсів та на різних відстанях. Обов’язково перефотографуйте пошкодження всіх автомобілів, які зіткнулись. Ці фото стануть у майбутньому одними з основних доказів по справі.
Якщо у ДТП нікому не завдано шкоди здоров’ю, життю, усі учасники аварії не перебувають у стані алкогольного сп’яніння, в усіх учасників є страхові поліси, а один з учасників визнає себе винним і шкода, завдана транспортному засобу невинного водія не перевищує 50 тисяч гривень, водії мають право самостійно скласти “європротокол”. Бланк видається разом з полісом або заповнюється в електронному вигляді. У такому випадку викликати поліцію для оформлення ДТП не потрібно, і ніхто з водіїв не притягуватиметься до адміністративної відповідальності. Якщо ж європротокол не складався, потрібно, щоб ДТП зафіксували працівники поліції. Також співробітники поліції повинні підготувати ряд документів, які будуть використовуватися для відтворення картини ДТП: протокол про адміністративне правопорушення та схему ДТП. Простежте, щоб співробітники поліції зафіксували все, що стосується ДТП. Максимальна кількість інформації допоможе з’ясувати реальні причини ДТП.
Якщо співробітники поліції запропонують вам пройти тест на наявність алкоголю, пройдіть його. Але вимагайте копію тесту про відсутність алкоголю. У разі, якщо у когось із учасників ДТП є явні ознаки сп’яніння, вимагайте проходження огляду на стан сп’яніння. Якщо хтось із учасників аварії відмовляється проходити перевірку на наявність алкоголю, прослідкуйте, щоб ця відмова була оформлена документально.
Дуже важливо, щоб було правильно відображено на схемі місцезнаходження автомобілів та інших предметів навколо, наявність дорожніх знаків та розміток. Зверніть увагу на точність вимірювання відстані між автомобілями та іншими предметами. Важливим моментом є також відображення на схемі гальмівного шляху автомобілів. Детально проаналізуйте опис пошкоджень та повноту їх відображення у схемі.
Як правило, на винну особу за наслідками ДТП інспектор складає протокол. Інколи інспектор може скласти протокол на обох учасників ДТП. Під час складання протоколу інспектор вилучає посвідчення водія і видає тимчасовий талон на право керування. Якщо ви вважаєте, що ви не винні, однак протокол про адміністративне правопорушення складено відносно вас, вимагайте складення протоколу на винну особу.
Пам’ятайте, все написане вами у поясненні, стане основою для відтворення реальних обставин ДТП. Тому постарайтеся докладно описати все, що сталося, але пишіть лаконічно і зрозуміло.
Також необхідно перечитати всі складені співробітниками поліції документи. Якщо вас щось не влаштовує, напишіть свої зауваження. Вкажіть незгоду у своєму письмовому поясненні, а також у відповідній графі протоколу. Перефотографуйте всі документи, складені на місці ДТП.
Далі страхове відшкодування і суд. Для отримання відшкодування за полісом необхідно разом з іншими учасниками ДТП заповнити бланк повідомлення про ДТП встановленого зразка. Це повідомлення потрібно надати страховій компанії для проведення страхових відшкодувань.
Інспектор складає протокол на того водія, який, на його думку, порушив правила. Однак, хто винен в аварії, вирішує тільки суд. До суду ви можете надати свої пояснення щодо обставин ДТП, а також фото чи відеодокази. Втім варто знати, що на будь-якому етапі ви маєте право на юридичну допомогу.

Олена ТАРАДАЙ,
адвокат, тел. (067) 3817813

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *