Подія

Україну єднали танцем

Уже стало доброю традицією “Зимові візерунки” проводити до Дня Соборності України. Цьогорічний 32-й танцювальний фестиваль через карантин відбувся у форматі онлайн. Хоч живої енергії українського танцю глядачі не відчули, зате завдяки трансляції відеозаписів колективів-учасників у соціальних мережах, змогли побачити більше їхніх виступів. Так, 22-23 січня в “Зимових візерунках” онлайн узяли участь понад 800 танцюристів віком від 5 до 35 років. А це — 21 танцювальний колектив Поділля, Галичини, Полісся, Слобожанщини та Наддніпрянщини. Цікаво, що народний ансамбль танцю “Подолянчик” на правахгосподаря — не єдиний колектив із нашого міста, який цьогоріч узяв участь у фестивалі. Український танець представили й ансамбль народного танцю “Веселка” МБК ансамбль танцю “Веснянка” ЗОШ №24 та ансамбль народного танцю “Сяйво” дитячої школи мистецтв.
“Подолянчики” подарували глядачу кращі танці зі свого репертуару: “Косарі”, “Полька-Завертуха”, “Подолянка”.
Особливістю 32-х танцювальних “візерунків” стало одночасне спільне виконання онлайн гопака шістнадцятьма колективами. Кожен танцював національний танець у дусі свого регіону.
“Український гопак — це національний бренд. Тому вирішили на фестивалі зробити на ньому акцент. Одночасно виконуючи онлайн національний танець, колективи з різних куточків країни, наче змагалися в патріотизмі”, — зазначає керівник ансамблю танцю “Подолянчик” Іван Гуреєв.
Нагадаємо, що український гопак має запорозьке походження, адже виник у побуті Запорозького війська. Його особливість — карколомні стрибки. А назва походить від вигуку “Гоп!”, після якого козаки виконували черговий танцювальний трюк. Сучасний гопак танцюють і жінки, проте головна партія залишається за чоловіками.
Показали цьогорічні “Зимові візерунки” й західноукраїнський танцювальний колорит. Зокрема у виконанні коломийки львівським ансамблем “Явір”. Це веселий гуцульський танець часто у супроводі пісень-коломийок. Назва походить від міста Коломия Івано-Франківської області.
Столичний ансамбль народної хореографії “Вітамінчики” танцював “Веселу польку”, “Дівочу польку” та інші запальні танці. До слова, полька — народний танець не лише українців, а й інших центральноєвропейських країн. Щоправда, наш народ вдихнув у ритм цього танцю свої мотиви.
Чувся колорит різних регіонів України не лише в музиці й танцювальній манері, а й у самих назвах. Наприклад, танець галицького колективу “Cерпанок” називався стародавнім словом “Букурійка”, що означає вузький шкіряний ремінний пояс із металевим оздобленням.
Із заходу країни народний танець гримить аж до сходу, де танцює народний аматорський колектив “Сонцеворот” Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна. Цей колектив показав на фестивалі східноукраїнський народний танець та стрій.
До півдесятка колективів-учасників “Зимових візерунків” уже не раз приїжджали на хмельницький фестиваль. Інших вітали вперше. По завершенню фестивалю, який символізує українську єдність та дружбу, кожен колектив поштою отримав пам’ятний диплом та подарунки.
“Готуючись до цьогорічних “Зимових візерунків”, переглядала старі фестивальні світлини, спогади переповнювали. Пригадалися яскраві дійства, вдячні глядачі… Як багато втратили в цьому році, коли фестиваль проводився онлайн… Так не вистачало живого спілкування, шалених емоцій від дитячих виступів, бурхливих оплесків… — тієї творчої енергії, якою ми завжди обмінюємося під час фестивалю… Дуже хочеться, щоб усе стало таким, як раніше”, — каже ідейна натхненниця “Зимових візерунків”, педагог “Подолянчика” Лариса Гуреєва.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *