У фокусі

П’ятдесят кроків, що змінили місто

П’ять років тому наші депутати схвалили і затвердили розроблену управлінням культури і туризму міської ради, за ініціативи і активної підтримки громади, програму розвитку міста Хмельницького в сфері культури “50 кроків, що змінять місто”.
В останні роки в Європі, в тому числі в Україні, набуває популярності так званий подієвий туризм. Що це таке? Туристично-рекреаційна галузь — сфера економічної діяльності, яка динамічно розвивається. Основою розвитку є платоспроможний попит на відпочинок. При правильній організації його ресурсний потенціал є необмеженим. Головне завдання програми і всіх заходів — “оживити місто”, зробити його життя культурно, а отже, подієво насиченим.
Термін виконання програми завершився, отож можемо говорити про результати. Мені приємно зазначити, що, дійсно, програма була якісно і активно реалізована. Розпочну з фестивалів різних форматів. Ми не тільки започаткували нові фестивалі, а й змінили формати вже існуючих. До карантину ми “виходили” на 220 різних заходів на рік!
По-друге, ми зробили все, аби зруйнувати міф, що нібито Хмельницький не має історії. В цьому аспекті реалізували проєкт “Говорять старовинні будівлі”, створили сектор з охорони культурної спадщини в структурі управління, провели реставрацію металевих скульптур народного художника України Миколи Мазура тощо.
Разом з тим будували, реставрували, відновлювали наші заклади культури, зокрема запрацювали виставкова зала дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва на вул. Проскурівській, 67, будинок мистецтв Подільського культурно-просвітницького центру імені М.Реріха, світлиця-музей традиційної матеріальної культури “Світлиця “Ладовиці” у приміщенні дитячої музичної школи №2, філія дитячої школи мистецтв у НВК №2, “Мистецький дворик” біля дитячої музичної школи №1 ім. М.Мозгового (вул. Проскурівська, 18). Я вже не кажу про тисячі фотозон та артоб’єктів.
Інші проєкти наразі у роботі: найбільший — реконструкція приміщення музейного комплексу історії та культури міста на вул. Свободи, 22. Це має бути грандіозний об’єкт, візитівка міста.
Крім цього, тривають облаштування простору “Мистецький сад” біля дитячої школи мистецтв “Райдуга” (вул. Курчатова, 9), капітальний ремонт центру національного виховання учнівської молоді з облаштуванням “Мистецької алеї” на вул. Курчатова, 1б. Вже завершили реконструкцію лівого крила будівлі міського Будинку культури з облаштуванням хореографічної зали та капітальний ремонт клубу “Книжківці”.
Як розвиваються туристичні маршрути? Створили інформаційно-туристичний центр з максимальним спектром послуг для гостей міста. Він уже працює, але коронавірус не дає йому повністю розкрити потенціал, тому тут усе ще попереду. Розробили шість нових туристичних маршрутів містом та дві аудіоекскурсії англійською та німецькою мовами у музеї історії міста Хмельницького та музеї-студії фотомистецтва. Працює екскурсійний автобус. Також ми видали туристичну карту міста “Хмельницький цікавий” українською та англійською мовами і вже навіть представляли Хмельницький на ХІХ міжнародній виставці-ярмарку “ТурЕКСПО” у 2018 році. Далі: ми активно розвивали нашу бібліотечну мережу.
Нещодавно затверджена нова програма — “Нова лінія культурних змін”. Нагальним на сьогодні завданням є трансформація закладів культури у 24 населених пунктах, а саме: 17 клубів та 16 бібліотек, однієї мистецької школи, які ввійшли до складу Хмельницької міської територіальної громади відповідно до адміністративно-територіальної реформи, у сучасні центри надання культурних послуг або інші нові атракції на рівні міста.
Що в найближчій культурній перспективі? З оптимізмом плануємо проведення чемпіонату Європи з мажоретспорту; культурних пікніків “Khmelfamily” у Молодіжному парку спільно з національними общинами; циклу артпроєктів “Фокус на сучасне мистецтво” від відомих художників, музикантів і поетів; фахових майстер-класів від провідних музикантів і диригентів, балетмейстерів і режисерів України та світу для професійних муніципальних колективів; резиденцій сучасного танцю.
Крок за кроком ми наближаємося до мети: зробити Хмельницький успішним, креативним містом з культурними традиціями і новими можливостями.

Артем Ромасюков,
начальник управління культури і туризму
міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *