День в календарі

Не дати піти в забуття

В Україні вшанували пам’ять жертв Голокосту

В області на місцях масового розстрілу єврейського населення встановлено 120 пам’ятників, меморіальних комплексів, меморіальних дощок і пам’ятних знаків. Ці криваві автографи фашизму не дають забути про дикі звірства, які чинилися на нашій землі.
27 січня в Хмельницькому відкрили ще один пам’ятний знак на місці колишнього Проскурівського єврейського гетто. Ця меморіальна дошка створена на замовлення Хмельницької міської ради і Хмельницького благодійного фонду “Хесед Бешт”. Задум замовників втілив у реальність хмельницький художник і скульптор Володимир Карвасарний.
Меморіальна дошка являє собою скульптурний барельєф розміром 1000х1500 мм. Матеріал — металізований пластик і бетон як наповнювач.
Барельєф встановлений у місці, де в 1941-1942 роках функціонувало єврейське гетто. Він задуманий у формі факела як символу життя, розірваного колючим дротом фашистської ненависті до іншого народу, іншого віро-сповідання, іншої культури. Біблейські лики з іудейською атрибутикою на барельєфі — це прообраз єврейського народу в цілому. Безжально знищувалися люди похилого віку, молодь і діти, чоловіки і жінки, віруючі та атеїсти, ремісники і генії. Ці обличчя не пригнічені, не нажахані. Вони спокійні, мудрі, одухотворені, сповнені надії і віри у Всевишнього, в його справедливість.
Менора з палаючими свічками — це символ єврейського народу, древнього і вічного. Але на барельєфі — перекинута і погасла менора, що теж символічно. Ця менора виступає символом біди вселенського масштабу для цілого народу, нещадного болю, нечуваної жорстокості.
Внизу барельєфа абревіатура з літер єврейського алфавіту, що перекладається як “хай буде його душа зав’язана у вузлі життя”.
Встановлення скульптурного барельєфа — данина історичному факту, уклін перед прахом тих, чиї імена 80 років тому були викреслені з нашої історії. Ми прагнемо зберегти пам’ять про події часів Другої світової війни, щоб не дати піти в забуття великій людській драмі, яка розігралася в місці компактного проживання євреїв, котре фашисти, огородивши колючим дротом, перетворили в гетто. Людство має зробити все, аби не допустити подібного ніколи, з жодним народом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *