Афіша

Читаймо Лесю!

За місяць, 25 лютого, Україна та світ відзначатимуть 150-ту річницю від дня народження геніальної поетеси Лесі Українки. На крилах її поезії українське слово возвеличилося на весь світ.

З нагоди визначної дати в міській Центральній бібліотечній системі започаткували онлайн акцію — декламування віршів видатної авторки. Почути й побачити їх можна за хештегом #читай Лесю. Серед відео, розміщених бібліотекарями в Facebook, — декламація бібліотекарки Олесі Горобняк. Для публічного читання жінка обрала вірш “Хто вам сказав, що я слабка…”, який передає суть Лесеної особистості. Попри випробування долі, вона творила, боролася, раділа життю. “Лесю Українку читаємо ще зі школи, але в дорослому віці її творчість сприймається глибше. Хочеться, щоб до нашої акції приєдналося якнайбільше людей. Будемо раді, якщо акція вийде за межі бібліотеки, навіть України й пошириться світом”, — каже Олеся Горобняк. Триватиме челендж бібліотекарів до 25 лютого, приєднатися до нього можна, опублікувавши своє відео з декламуванням вірша Лесі Українки в Facebook, зазначивши хештег #читайЛесю.
“Це одна з хвиль популяризації творчості Лесі Українки. Лесині читання започатковують у різних куточках країни. Її поезію читають діти та дорослі, пересічні громадяни та відомі особистості. Наші бібліотеки виставлятимуть книжкові виставки, організовуватимуть інші онлайн активності, присвячені поетесі”, — зазначає директор ЦБС Тамара Козицька.
Триває й міжнародний онлайн флешмоб “GLOBAL LESYA UKRAINKA 2021”. Його мета — вшанування памʼяті поетеси. Щоб долучитися до нього, потрібно зробити власну світлину або записати відео на тлі Лесиного меморіалу, названих на честь неї вулиці, площі чи організації. На своїй сторінці в Facebook зазначити відео або світлину з відповідним хештегом. Триватиме флешмоб упродовж цього року.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *