Точка зору

Робота — не вовк, у ліс не втече

Мабуть, це прислів’я відоме багатьом, і з’явилось воно не на голому місці. Кажуть, в сім’ї одного селянина народився син Пилип — затятий ледар, але спритний на язика. “Робота — не вовк, у ліс не втече”, — сказав він одного разу у відповідь батькові, який кликав його город орати. Батько задумався, почухав потилицю та й пішов мовчки з хати. Наступного разу він те ж саме сказав матері, коли вона кликала його зерно молотити. Мати так заклякла від тих слів, що впустила решето з борошном на підлогу, але від нього відчепилась.
Не знаю, правда це чи ні, але, схоже, наші народні депутати, зручно всівшись у парламентські крісла, думають так само, як Пилип. Щоправда, “город оре” та “зерно молотить” за них народ, який так само, як батьки Пилипа, чухає потилицю вже після того, як привів до Верховної Ради подібних “пилипів”.
Тож сидять наші нардепи на пленарних засіданнях, тиснуть на кнопки, а їм за це ще й платять. Хоча гроші платять навіть тим, хто й зовсім не тисне на кнопки. Так, за 2020 рік відбулося понад 5900 голосувань — це майже 16 годин натискань на кнопку. За даними КВУ, серед нардепів є такі, які за рік натиснули кнопку всього 80 разів (“за”, “проти”, “утримався”). До прикладу, Олександр Дубінський (“Слуга народу”) та Вадим Рабінович (ОПЗЖ) взяли участь усього у 5% голосувань, а народний депутат Олександр Герега — у 7% голосувань. Є народні депутати, які взагалі вкрай рідко з’являються у Верховній Раді, тобто на роботі. За них кнопкодавлять інші. І якщо одразу після виборів таких “роботяг” ще сварили мізинцем, то 2020 року й такого “покарання” не було. До прикладу, коли в листопаді замість народного депутата від “Слуги народу” Володимира Іванова шість разів проголосувала стороння особа, голова регламентного комітету Сергій Кальченко (фракція “Слуга народу”) відмовився реагувати на цей інцидент, зіславшись на те, що комітет не має відповідних повноважень.
Таку відповідь на своє звернення отримав Рух Чесно. Можна було б сказати: рука руку миє, але досить цікавою з цього приводу є позиція Конституційного суду. Цей орган конституційної юрисдикції вважає, що формулювання про поважні причини прогулів нардепів — це дуже оціночна категорія. І з цим погодиться кожен юрист, але якщо прогуляє роботу звичайний працівник, то за Трудовим кодексом його звільняють з роботи, знаходячи можливість оцінити з поважних причин був прогул чи ні.
Між іншим за перший рік роботи парламенту і майже за 9 місяців минулого року 8 народних депутатів пропустили 90% засідань. Такі дані оприлюднив той же Комітет виборців України. Хоча, якщо мова йде про голосування за підвищення зарплати нардепам, то вони тут, як тут. Наприкінці року одностайним голосуванням вони збільшили видатки на себе на понад півмільярда гривень і тепер вони складають більше 2,5 мільярда. Так само в чергу шикуються, щоб отримати компенсацію за житло в Києві. Що цікаво, що у списках навіть доларові мільйонери, на руках яких сяють годинники вартістю трикімнатної квартири в столиці. Серед таких, до прикладу, нардеп Муса Мамєдов, який отримав у грудні минулого року 150 тисяч гривень компенсації за оренду житла, а це понад 5 тисяч доларів! При цьому цей Мамєдов має у власності будинок на 300 квадратів та 8 квартир, 5 з яких купив у 2019 році! Окрім цього, ще й прикупив іншу нежитлову нерухомість.
Цікаво, а скільки отримають наші народні трудяги за січень, адже задля збереження свого здоров’я вони заборонили самі собі на цілий місяць пленарні засідання? Натомість мали працювати в комітетах, комісіях, фракціях і групах. Втім і там їх не було, варто зайти на сайт ВР. Але технічний прогрес їм у поміч: фейсбук, інстаграм, телеграм і таке інше, де доки вони бавляться на дорогих курортах, як між іншим і наш пан президент, їхні писарі “менделюють” за них різні повідомлення у соц-мережах, вдаючи активну непосильну трудову діяльність та величезну любов до простого люду. До речі, Зеленський, коли разом з відпочивальниками завис на декілька годин на підйомнику в Буковелі, просто витягнув з-під термобілизни необхідний онлайн інвентар і спромігся провести кілька селекторних нарад. Між іншим, як і завжди, не втримався від селфі. Ну, які, скажете, претензії? Адже Кабінет міністрів дозволив працювати лижним курортам у період з 8 до 24 січня включно. А те, що там у сотні разів більше скупчення людей, ніж за трусами у супермаркетах, то таке. Так само байдуже, що там жваво працюють усі ресторанчики, причому не на винос! Як кажуть, те що попові можна, дякові зась. Словом, заробили наші народні собі на гарний “локдаун” і не тільки народні. Он, Голова КСУ Тупицький відпочиває на віллі в Дубаї за 300 тис. грн на добу! А народу, щоб і рота не міг відкрити за підвищення тарифів, влаштували окремий локдаун! Виживайте, як можете, а пан Зеленський, відпочивши, між іншим він у цьому собі ніколи не відмовляв, звернеться до нас онлайн з черговою посмішкою і розкаже, яка в нас прекрасна Україна.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *