на часі

Подвійна користь

Хмельницькі комунальники закликають мешканців тергромади не спалювати ялинки після новорічних свят на обійсті та не викидати їх у сміттєві баки.

Цього року багато хто не ставив живу ялинку на Новий рік та Різдво, обмежившись штучною або новорічною композицією, зібраною з окремих гілочок хвойного дерева. Дехто з екологічних міркувань, а хто з економічних, бо ж таки життя штучної ялинки триваліше. Інші, вважаючи штучну ялинку невдалою альтернативою, купували живу, щоб додати настрою та порадувати дітей. А вже за декілька тижнів, а то й одразу після свята господарі викидають пожовклі ялинки у сміттєві баки, а мешканці приватного сектора, не довго думаючи, взагалі спалюють їх просто на подвір’ї. Втім ні перший варіант, ні другий не прийнятні. Адже зі сміттєвого контейнера ялинка поїде на полігон твердих побутових відходів, де вона розкладатиметься зовсім не так, як у лісі. Замість того, щоб перетворитись на добриво, дерево починає активно виділяти газ. Причому одна двометрова ялинка викидає в атмосферу 16 кілограмів CO2.
Ні в якому разі не можна спалювати хвойне дерево у своєму дворі. Під час горіння в повітря йде потужний викид креозоту — легкозаймистої токсичної речовини, яка не тільки отруює навколишнє середовище, а й негативно впливає на здоров’я.
А що ж робити? Потрібно зняти геть усі прикраси, в тому числі залишки “дощику”, скотчу, і поставити деревце біля сміттєвого баку. Далі справа за працівниками КП “Спецкомунтранс”, які щодня відвозять зібрані ялинки на полігон побутових відходів, де їх перероблять на тріску на спеціальному тріскоподрібнювачі і використовують у виробничих потребах.
“Перероблені щепи — паливо в твердопаливних котлах, що допомагає зекономити на дровах. Зокрема щепою обігріваємо комунальну лазню №1 на вулиці Івана Франка, а також притулок тимчасового утримання тварин”, — каже директор КП “Спецкомунтранс” Олександр Зімін. За його словами, використовувати подрібнені ялинки для виробничих потреб абсолютно безкоштовно можуть й інші комунальні підприємства, адже сировини буде немало.
Як правило, масово виносити з дому новорічні деревця люди починають після Водохреща. Втім є й такі, що тримають його у квартирі навіть до середини квітня, кажуть комунальники. У будь-якому разі ялинці потрібно дати друге життя. Це і довкілля збереже, і матиме економічну вигоду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *