Культура

Тепло зимових свят

На жаль, цьогорічні новорічно-різдвяні свята обмежили нас не лише в насолоді снігом та морозцем, а й у гучному гулянні. Та якщо зі снігом не зарадиш, то святкову пісню й музику хмельничани таки почули. Міське управління культури і туризму навіть у карантин підготувало низку цікавих розважальних заходів. Щоправда, заради безпеки мешканців вони відбулися онлайн.
Як зазначає начальник управління Артем Ромасюков, одним із найцікавіших подарунків до свят став онлайн концерт “Зірки запалюють ялинку”. Його підготували разом із телеканалом “TВ7+”. Створивши атмосферу новорічної казки, свої пісні дарували молоді хмельницькі зірки.
Звучали музика й пісні кращих із кращих, тих, чиї імена знають, чия творчість щороку завойовує все більше шанувальників.
Пісні під акомпанемент бандури виконала фіналістка минулорічного відбору на “Євробачення” Марина Круть. Теплі мелодії про найголовніше — любов зігрівали серця.
Бадьорими музичними ритмами про Новий рік розвеселила запальна українка — солістка муніципального естрадно-духового оркестру Марина Українець. Не обійшлося на концерті і без стильного джазу від колективу “Free Jam”. Безмежними можливостями й звуковими експериментами скрипки причарував хмельницький музикант Артем Вараниця. На своєму інструменті виконав композицію популярного українського рокколективу “The HardKiss”. А українську традицію в сучасній музичній інтерпретації продемонстрував зірковий рокгурт “Чумацький шлях”.
Не біда, якщо не встигли переглянути концерт “Зірки запалюють ялинку” в новорічну ніч, знайти його запис зможете в YouTube та соціальних мережах.
В онлайн форматі відбувся й цьогорічний конкурс новорічної іграшки, який готувала Хмельницька дитяча музична школа №3.
А з 13 до 19 січня в соціальних мережах, на сайті міського управління культури та туризму, YouTube транслюватимуть шостий всеукраїнський зимовий етнофестиваль “Дар”. Його учасники — понад десяток фольклорних колективів із різних куточків Хмельниччини, а також Київщини, Львівщини та Вінниччини.
“Фестиваль популяризує обряди колядування та щедрування різних регіонів України. Святкування Нового року та Різдва Христового на наших теренах здавна було особливо колоритним, глибокодуховним, змістовним і видовищним. Маємо берегти та продовжувати традиції предків, у них — суть українства. Спеціально для “Дару” колективи-учасники підготували спеціальні відеозаписи, де лунатиме обрядова пісня, відбуватимуться інсценізації давньо-українського святкування”, — зазначає Артем Ромасюков.
Ідейна натхненниця фестивалю — керівник міського фольклорного колективу “Ладовиці” Ірина Телюх, а його організатори — громадська організація “Відродження традицій Поділля” та Хмельницька дитяча музична школа №2.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *