На злобу дня

Гра цін: за що платитимемо більше

Виконком Хмельницької міськради розглянув питання зміни тарифів на гарячу воду та опалення. Рішення щодо здорожчання проїзду в автобусах та маршрутках поки що не приймали.

Рішенням виконавчого комітету комунальному підприємству “Південно-Західні тепломережі” встановлені тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води для бюджетних установ та інших споживачів. Відтак для бюджетних установ з 1 січня 2021 року тарифи зростуть на 20%. Це зумовлено підвищенням ціни на транспортування природного газу НАК “Нафтогаз України” та зростанням тарифів на електроенергію. Для населення ціну не підніматимуть.
“Хоча тарифи для населення на послуги комунальних підприємств “Південно-Західні тепломережі” та “Хмельницьктеплокомуненерго”, які забезпечують містян теплом і гарячою водою, також є економічно необґрунтованими в реаліях сьогодення, вони залишаться на рівні цього року, тобто збільшуватись не будуть. На цьому наголосив міський голова Олександр Симчишин.
А ось Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила рішення про підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для 43 підприємств, в тому числі і для КП “Хмельницькводоканал”.
Вже з 1 січня 2021 року 1 кубометр холодної води для хмельничан коштуватиме 13 гривень 14 копійок. Тариф за водовідведення буде на рівні 12 гривень 48 копійок. Підвищення зумовлене ростом цін на паливно-мастильні матеріали, реагенти, електрику, що в свою чергу призводить до погіршення фінансово-економічного стану підприємств водопостачання. Необхідність підвищення тарифів ліцензіанти пояснюють також збільшенням рівня мінімальних соціальних гарантій для розрахунку рівня зарплат працівникам цих комунальних підприємств.
Зросте ціна й на газ. Нову ціну встановила компанія “Нафтогаз”. У січні 2021 року населення буде платити за блакитне паливо на 14% більше колишньої вартості. А це 7,22 грн/куб. м з ПДВ, але без урахування вартості доставки. Про це повідомили в прес-службі “Нафтогазу”.
Просять підняти вартість проїзду в громадському транспорті й перевізники.
Йдеться про підвищення плати за проїзд до 8-10 гривень, залежно від маршруту. Наразі пропозиції, які подали перевізники, аналізує управління економіки Хмельницької міськради, тож про конкретні суми говорити зарано. Відтак рішення щодо здорожчання проїзду в автобусах та маршрутках в Хмельницькому поки що не приймали.
“Звернення у міській раді ще не розглядали, тож з 1 січня вартість поїздок у транспорті залишиться на старому рівні. Але підвищення рано чи пізно буде. Якби зараз транспорт курсував без карантинних обмежень, то реально можна було б їздити за наявними тарифами. Але і тролейбуси, і автобуси перевозять лише “сидячих” пасажирів. І це все додатково лягає на міський бюджет”, — пояснив міський голова.

Ольга Сєргеєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *