Від слова до діла

Безвихідь і відчай: альтернатива є

24 грудня, як і було заплановано, у Хмельницькому відкрили нове відділення міського територіального центру соціального обслуговування. Розмістилось воно в новозбудованому двоповерховому корпусі. Водночас тут можуть проживати 15 людей похилого віку, які потребують догляду, а також родини, що доглядають за лежачим хворим. Термін перебування залежатиме від кожної конкретної ситуації, але орієнтовно в середньому від однієї доби до трьох місяців.
“У приміщенні є кухонне, пральне, спортивне обладнання, меблі, тренажери та інвентар. Одномісні і двомісні кімнати облаштовані санвузлом, душем або ванною, функціональними ліжками. Маємо сучасну пральню, харчовий вузол. Плюс із окремим входом добудували два класи на 40 місць для Університету третього віку (загалом в університеті вже понад 1200 відвідувачів). Тут також приміщення для фізичної та психологічної реабілітації, маніпуляційна, господарські та адміністративні приміщення”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
За словами директорки Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування Ірини Ковальчук, ідею будівництва такого центру підказало саме життя. Адже ситуації бувають різними: може захворіти і сам доглядальник чи у квартирі треба зробити ремонт. Членам родини, які доглядають за хворою літньою людиною, потрібно їхати у відрядження або на відпочинок. Так само сюди можуть звертатись хмельничани, які опинилися в кризових ситуаціях. Тут зможуть також проходити реабілітацію післяінсультні хворі. Особливо важливо те, що у новозбудованому відділенні надаватимуться медична допомога та послуги денного догляду, соціальної адаптації, цілодобового нагляду. Також тут можна покращити стан здоров’я. Для цього передбачені послуги: насичення організму киснем (кисневий коктейль), підтримка опорно-рухового апарату (тренажерний зал), фітотерапія, аромотерапія, покращення загального стану організму із застосуванням апаратів фізіотерапевтичного кабінету. А за потреби у відділенні забезпечуватимуть людей не лише дахом над головою і харчуванням, а й засобами гігієни, обладнанням для пересування тощо.
Кошторисна вартість будівництва (з обладнанням і меблями) — 8,5 мільйона гривень.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *