Подія

Шанс на життя: в Хмельницькому відкрився інсультний центр

Обладнаний за світовими стандартами інсультології, центр запрацював на базі Хмельницької обласної лікарні. Тут надаватимуть допомогу пацієнтам з гострим порушенням мозкового кровообігу в перші три години від початку “судинної катастрофи”. В лікуванні застосовуватимуть передові технології, в тому числі хірургічні. Це дозволить рятувати сотні людей, попереджувати інвалідизацію тисячам жителів області та зменшити смертність від цієї підступної хвороби.
За словами директора КНП “Хмельницька обласна лікарня” Якова Цуглевича, у центрі, розрахованому на 30 ліжок, надаватиметься весь пакет послуг хворим з гострими порушеннями мозкового кровообігу, з ішемічним та геморагічним інсультами. Також хворі будуть отримувати реабілітаційну допомогу.
“Серед 27 пакетів медичних послуг, які оплачуються Національною службою здоров’я, найдорожчим є пакет з надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті. Це до 36 тисяч гривень на одного хворого. Відповідно для хворих це лікування буде безкоштовним”, — зазначив директор медзакладу.
Реконструкція та будівництво нового центру тривало дев’ять місяців. У цілому на цей проєкт, з урахуванням сучасного медичного обладнання та обладнання для реабілітації хворих, залучено п’ять з половиною мільйонів гривень. З них понад три мільйони — з бюджету області.
“Попередній корпус обласної ради дуже багато працював для того, щоб підняти рівень надання послуг, особливо в медицині. Я сподіваюсь, що теперішній корпус так само не буде залишатись осторонь і за наступні п’ять років зробимо дуже багато в цій царині”, — зазначив перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук.
Наразі хвороби, пов’язані з гострими порушеннями мозкового кровообігу, є одними з найпоширеніших причин інвалідизації та смертності населення. В області щороку стається до чотирьох тисяч випадків інсульту, проте раніше спеціалізованих умов для повноцінного лікування таких хворих не було. Їх лікували в непристосованих для цього неврологічних відділеннях.
Нагадаємо, рік тому на базі неврологічного відділення Хмельницької міської лікарні запрацював інсультний центр з блоком інтенсивної терапії, де створені умови перебування важких пацієнтів за європейськими стандартами. Його будівництво обійшлось міському бюджету в три з половиною мільйони гривень.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *