Офіційно

Хмельницька тергромада з бюджетом

23 грудня відбулась чергова друга сесія Хмельницької міськради. Депутати розглянули 114 питань. Головне рішення — бюджет на 2021 рік в сумі 3 мільярди 077 мільйонів гривень.

Головний проєкт рішення, ухвалений сесією Хмельницької міськради, — бюджет-2021. За головний фінансовий документ проголосували усі депутати 8-ї каденції. Втім, за словами міського голови, — це найскудніший бюджет за останні п’ять років, оскільки найважливіша його складова — бюджет розвитку складає всього 227 мільйонів гривень. Це менше, ніж у 2015 році. Відповідно у 2021-ому нового грандіозного будівництва в місті не буде. А ось об’єкти, розпочаті раніше, планують завершити. Зокрема продовжиться спорудження Палацу спорту, на яке з міського бюджету буде спрямовано 17 мільйонів, суттєво активізується будівництво школи на вул. Залізняка, 32, на яке передбачено 30 мільйонів. Заплановано завершити всі будівельні роботи ще на двох освітянських об’єктах — НВО №1 та ліцеї №17, а також запроєктувати новий навчальний заклад на вул. Січових стрільців, 8а. Крім того, в бюджеті передбачені кошти на продовження будівництва спортивних майданчиків біля НВК №31 та ЗОШ №13, а також на початок будівництва спортарен для учнів загальноосвітніх шкіл №№22 і 12.
Планується проєктування вуличного спортивного майданчика на вул. Кармелюка, 8а, великого багатофункціонального майданчика для НВК №2, біля ліцею №17, НВО №1 і для Пирогівецького ліцею.
Депутати міськради підтримали й спеціальні доплати для всіх педагогів навчальних закладів. “У 2021 році ми забезпечуємо 30% доплати “за престижність” для всіх працівників закладів освіти, які увійшли в склад нової міської територіальної громади”, — сказав Олександр Симчишин. За його словами, у фонд кожної школи та дитсадка на кожну дитину виділятиметься додатково 350-450 гривень. Відтак вартість харчування підвищиться до 16 гривень для учнів та до 30 гривень для дошкільнят.
“Ми забезпечимо вимоги з належного харчування дітей у закладах освіти всіх населених пунктів нашої громади. Такого в них ще ніколи не було”, — додав голова.
Підтримали депутати й рішення щодо страхування медичних і не медичних працівників комунальних закладів охорони здоров’я Хмельницького, які працюють в умовах підвищеного ризику інфікування COVID-19. На це з міського бюджету виділено майже 700 тисяч гривень. За словами міського голови Олександра Симчишина, застрахують 989 працівників медичних закладів.
“Кошти будуть розкидані по різних міських закладах охорони здоров’я. Всього 989 медичних працівників: лікарі, середній та молодший медичний персонал, мобільні бригади, первинна ланка. Всі ті, хто працює в умовах підвищеного ризику інфікування, будуть застраховані коштом міського бюджету”, — прокоментував міський голова. Втім страховий випадок передбачає виплату в разі захворювання під час виконання професійних обов’язків і у випадку смерті внаслідок ускладнень COVID-19.
Фінансову підтримку матимуть усі медичні програми. Передбачені кошти й на придбання медобладнання, техніки та проведення ремонтів у лікувальних закладах.
Видатки на ЖКГ менші, але вони дозволять забезпе-чити капремонт доріг. На це у бюджеті передбачили 70 мільйонів гривень. Заклали кошти й на поточні ремонти суцільним методом, ремон-ти прибудинкових територій, капремонти чотирьох будинків на проспекті Миру та п’яти ліфтів.
Непогане фінансування отримали культура, спорт та соціальний захист. Одностайно депутати проголосували й за програму підтримки учасників АТО.
Нагадаємо, що Хмельницький міський голова визначився, які сфери життєдіяльності міста конт-ролюватиме кожен з його новообраних заступників з питань діяльності виконавчих органів ради, а також секретар і керуюча справами виконкому.
Відповідне розпорядження про розподіл обов’язків голова підписав 16 грудня.
Зокрема, заступник Роман Примуш координуватиме роботу управління охорони здоров’я та діяльність усіх комунальних закладів медицини, управлінь економіки, торгівлі, відділу енергоменеджменту, планування та стратегічного розвитку міста, опікунську раду. Михайло Кривак координуватиме діяльність управлінь освіти, культури, праці і соціального захисту, молоді та спорту, служби у справах дітей. Заступник міського голови — директор департаменту інфраструктури міста Василь Новачок куруватиме роботу підрозділів та муніципальних компаній, які забезпечують функціонування усієї житлово-комунальної сфери, благоустрій та санітарний стан міста. Заступник Микола Ваврищук координуватиме роботу управлінь архітектури і містобудування, земельних ресурсів та земельної реформи, капітального будівництва, транспорту та зв’язку, з питань екології та контролю за благоустроєм міста, а також відповідатиме за виконання генерального плану Хмельницького.
Секретаря міськради Віталія Діденка зобов’язано контролювати підрозділи організаційно-інформаційної роботи, ведення Державного реєстру виборців, сприяння в діяльності депутатів, старостинських округів, топонімічної та адміністративної комісій.
Керуюча справами виконкому Юлія Сабій координуватиме роботу загального, господарського, архівного відділів, а також обліку та розподілу житлової площі, роботи зі зверненнями громадян, надання адміністративних послуг, призовної комісії, муніципальних засобів масової інформації.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *