У фокусі

Тепер лише підземний музей

У приміщенні 15-го гарнізонного Будинку офіцерів у мікрорайоні Ракове планують відкрити музей Хмельницького гарнізону, де відвідувачі зможуть на власні очі побачити капсулу – командний пункт запуску ядерної ракети.

Збережений у первісному вигляді, цей пункт раніше знаходився на 12-му поверсі під землею. Спускатимуться у підземний світ майбутні відвідувачі через люк, вбудований у підлозі музейного залу.
Ця багатотонна капсула із усім обладнанням була надійним та захищеним місцем для управління ракетами. У підвішеному стані на горизонтальних і вертикальних системах амортизації її розміщували на глибині 36-40 метрів. На одному з таких пунктів протягом семи років чергував працівник ЗСУ Олександр Попов. Нині він керівник клубу культури та дозвілля “Поділля” гарнізонного Будинку офіцерів, займається облаштуванням майбутнього музею ракетників.
“Станом на 1991 рік Україна мала третій за розміром ядерний арсенал світу, — розповідає Олександр Попов. — На той момент у структурі 19-ї ракетної дивізії, яка дислокувалась на Хмельниччині, нараховувалося 22 військові частини, де служили до восьми тисяч військовослужбовців. На території області базувалося 90 міжконтинентальних ракет, кожна мала по шість роздільних боєголовок. Наприкінці 1990-х 19-ту ракетну дивізію розформували. Саме на ній базувався командний пункт стратегічного призначення ракетного комплексу. З нього можна було дати команду до запуску дев’яти ракет. Пункт знаходився глибоко під землею та був “нафарширований” апаратурою. Підземні капсули були вкриті покрівлею вагою 120 тонн та ізольовані як підводний човен. Тут в автономному режимі можна було чергувати місяць. Обладнання зроблене у 1960-х роках.
Музейне будівництво вже розпочалося. Безпосередньо під залом ракетних військ стратегічного призначення встановлюють технологічні приміщення, зокрема макет системи життєзабезпечення ракетного комплексу, а також кімнату відпочинку чергового розрахунку, стенди і стелажі з обладнанням реальних пускових установок, які можна буде відкривати, оглядати.
Ракетне обладнання зберегли ветерани ракетної дивізії. У 1990-ті, коли Україна оголосила себе без’ядерною зоною, ракетне озброєння ліквідовували, але багато чого вдалося зберегти. Продовжиться майбутній музейний комплекс надворі, де будуть встановлені зовнішні споруди, умовна шахтна пускова установка та інше обладнання. Експонати в музеї доповнять інформаційними плакатами про пристрої та історичними фотографіями. Крім того, окремі експозиції присвятять іншим військовим формуванням Хмельниччини.
Музей гарнізону вирішили створити, щоб показати історію ракетних військ та інших військових формувань Хмельниччини. До речі, 19-та ракетна дивізія була розформована 30 листопада 1999 року. На її базі створили 1-у ракетну дивізію Сухопутних військ України. Ця військова частина на порядок менша. Вона має на озброєнні малопотужні без’ядерні оперативно-тактичні ракетні комплекси.

Тетяна Русанівська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *