Культура

Колір мрії та чистоти

17 грудня в обласному художньому музеї відкрилася виставка мистецьких творів найсвітлішого кольору “Всі відтінки… Білий”.

Різножанрові картини та скульптури, казкові персонажі в білосніжних костюмах продемонстрували, яким різним може бути білий колір.
Звісно, центровими картинами, присвяченими білому кольору, стали полотна про зиму. Реалістичні пейзажі Сергія Шишка “Зимовий фонтан” та Сергія Адамовича “Церква у Вижниці” повернули в засніжені зими минулих років. Пригадалися санчата, гра в сніжки, тріскотіння білого настилу під підошвами, чарівна природа в білому хутрі та світлі зимові свята — Різдво, Водохреще…
Просто на підлозі в центрі музейної зали розмістили експозицію “Зима” художника Володимира Хижинського, виготовлену з шамоту, окисів металів та ангоби.
Безлика біла скульптура людини, яка символізувала “Самотність”, продемонструвала й те, що білий колір може створювати різні настрої, не завжди радісні. Цю скульптуру виготовив Олександр Дяченко.
Всі відтінки білого розкрили й абстрактні полотна художників-земляків. Кілька власних творів для виставки передав музею головний художник обласного театру ляльок Михайло Ніколаєв.
Про особливості білого розповіли працівники музею. Так, білий — це колір богів, святих і праведників. Для античних філософів білий колір був першим високодуховним кольором. У християнській традиції білий означає спорідненість із божественним світлом. Тож найчастіше білий колір асоціюється з бездоганністю, добротою, чесністю, чистотою, нейтралітетом, точністю, початком нового тощо.
Що ще у мистецтві може бути білим? Вірші й навіть музика. На полотні паперу в картинній рамі білу поезію “Іще сонце не заходило” написав Петро Гончар.
Наразі експозиція “Всі відтінки… Білий” — шоста й остання виставка в рамках відзначення року кольору в обласному художньому музеї. Символічна, бо нею бажали здійснення чистих білих мрій та початку життя з чистої сторінки в новому 2021 році.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *