Культура

“І задзвеніли струни…” — заспівала душа

Про долю українську здавна грала бандура. А згодом звучання інструмента стало високим мистецтвом. Якщо спершу бандуристами-кобзарями були чоловіки, переважно козаки, які не воювали, то потім багатострунної торкнулася й жіноча рука, музика стала ліричнішою, душевною.
На теренах нашого краю грою на бандурі прославився Кость Місевич, кобзар-провідник, великий патріот України. Багате Поділля й нащадками його творчості.
Як звучить бандура у юних руках 12 грудня в онлайн форматі продемонстрував третій дитячо-юнацький конкурс бандурного мистецтва “І задзвеніли струни…”. Його організатором за сприяння міського управління культури і туризму стала міська дитяча школа мистецтв “Райдуга”. Мета творчих змагань бандуристів-початківців — популяризація національного музичного інструмента серед дітей та молоді, вдосконалення майстерності і підтримка талановитих виконавців.
За словами очільниці ХДМШ “Райдуга” Олени Бондар, на участь у конкурсі потрапило 40 заявок із 10 областей України.
Діти виконували кращі твори з народної криниці та українських композиторів. Переливи бандури звучали однаково сильно без вокального супроводу у виконанні учасників номінації “бандурист-інструменталіст”, а також у багатоголоссі бандури в номінації “ансамблі”. А учасники номінації “бандурист-співак” піснями під бандуру розповіли українську історію.
Непросто було конкурсантам виконувати твори лише на відеокамеру, адже підтримка залу, атмосфера живого звучання завжди додає емоцій, надихає. Проте юні бандуристи показали себе справжніми артистами, зуміли підкорити глядача навіть через екрани моніторів.
Діти вражали майстерністю та розумінням дорослих музичних композицій.

v Кращих обирало високоповажне журі, яке очолив заслужений діяч мистецтв України Микола Босенко. Митець не один рік працює в Хмельницькому музичному коледжі ім. В.Заремби завідувачем кафедри народних інструментів, тому чи не з перших нот уміє виявляти здібних і талановитих дітей. Серед членів журі — лауреатка міжнародних конкурсів, артистка тріо бандуристок “Мальви” Одеської обласної філармонії Тетяна Васильців та артист Національної заслуженої капели бандуристів ім. Г.Майбороди, бандурист українського рокгурту “Mad Heads” Олег Слободян.
Професійний рівень суддів не дав сумніву у виборі переможців. У молодшій віковій категорії серед бандуристів-інструменталістів першість не виборов ніхто, а друге — вихованка Вінницької дитячої школи мистецтв Оксана Руда. Кращими бандуристками в цій номінації серед учасників середньої вікової категорії стали учениця Хмельницької дитячої школи мистецтв Вікторія Соколова та броварчанин Гліб Грабовий. А серед найстарших бандуристів-інструменталістів перемогла представниця Красилівської дитячої школи мистецтв Єлизавета Возна.

v Серед наймолодших конкурсантів у номінації “бандурист-співак” найкращою стала вихованка Хмельницької школи мистецтв “Райдуга” Аріна Гулій. У середній віковій категорії перше місце посіла вихованка Хмельницької дитячої школи мистецтв Надія Кузь. З другого місця пішов відлік переможців у старшій віковій категорії номінації, його посіла Анастасія Лесик зі Старокостянтинова. Найбільшою за кількістю конкурсантів стала номінація “ансамблі”. Друге місце виборов дует у складі Матвія Вовка і Тимура Болтова з Хмельницької дитячої музичної школи №2.
Понад сотня учасників фестивалю “І задзвеніли струни…” довели, що бандура вічна, вона досі вражає щирістю та мелодійністю.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *