Актуальне інтерв'ю

Про команду, перші кроки на посаді, благодійний фонд “Ми поруч”

Інтерв’ю з новообраною головою
Хмельницької обласної ради

Депутати Хмельницької обласної ради вперше зібралися на сесію після місцевих виборів 7 грудня. У порядку денному установчого засідання питання організаційного характеру, серед яких найважливіше — обрання нового голови облради. За результатами таємного голосування новою очільницею стала Віолета Лабазюк від політичної партії “ЗА МАЙБУТНЄ”. За неї віддали голоси 33 обранці, відтак уперше головою Хмельницької обласної ради обрали жінку.
Віолеті Лабазюк 34 роки, народилася у Волочиську Хмельницької області. Після завершення школи вступила у Хмельницький національний університет, де навчалася за спеціальністю “Економіка”. У 2016-ому закінчила бізнес-школу МІМ. У 2012 році очолила благодійний фонд Сергія Лабазюка “Ми поруч”, а у 2020-ому стала координаторкою Жіночого руху “ЗА МАЙБУТНЄ” на Хмельниччині.
Після обрання голова зустрілася з журналістами на пресконференції.

— Пані Віолето, вітаємо з обранням на посаду голови Хмельницької обласної ради. Цьогоріч Ви вперше брали участь у виборах, посівши друге місце серед кандидатів до обласної ради за кількістю голосів. Також отримали підтримку від колег-депутатів та стали головою ради. Чи немає страху перед новим для Вас напрямком роботи?
— Скажу відверто, спершу закрадалися сумніви, чи зможу я опанувати такий масштаб роботи за короткий період часу. Але вони розвіялися в той момент, коли побачила, що я не одна, зі мною досвідчена команда однодумців. Великий обсяг роботи для мене новий, але мені допомагають люди, які працюють у цих стінах давно. У мене є головне — бажання навчатися. Тим паче, що ця сфера для мене — не нова. З 2012 року я очолювала благодійний фонд Сергія Лабазюка “Ми поруч”, який діє на території Волочиського, Хмельницького районів (згідно зі старим адміністративно-територіальним устроєм — прим. автора) та обласного центру. Впродовж восьми років я завжди була у тісному діалозі з мешканцями. Знаю проблеми, чую питання та намагаюся шукати відповіді.
Наразі просто немає часу хвилюватися. Є короткий термін, за який потрібно познайомитися з колективом, вникнути в усі процеси і працювати.

— Чому вирішили балотуватися до обласної ради? Наскільки важким для Вас був цей крок?
— Благодійний фонд “Ми поруч” завжди співпрацював з громадами. За ініціативи наших виборців, за підтримки місцевої влади, за сприяння народного депутата Сергія Лабазюка нам вдалося реалізувати чимало проєктів у різних напрямках — освіта, медицина, культура, релігія, спорт та інші.
Я вирішила, що час рухатися далі та шукати нові можливості для розвитку нашого краю. А ще — перенести наш успішний досвід, який ми показали на теренах двох районів та міста Хмельницького, на всю область.
Чи було складним рішення? Радше ні, ніж так. Це важко назвати рішенням як таким. Це просто наступний крок, який ти робиш за інерцією. Коли займаєш активну позицію, коли береш відповідний темп, немає часу для роздумів. Ти просто знаєш, що потрібно зробити, щоб досягати поставлених цілей.

— Ви згадали про благодійний фонд “Ми поруч”. Як державний службовець, тепер Ви не можете очолювати організацію. Яка подальша доля фонду?
— Фонд очолить інша людина — Петро Лабазюк, але це не означає, що я повністю відходжу від благодійності. Фонд “Ми поруч” — це моє дітище. Я бачу результат нашої багаторічної роботи. Ми підтримуємо талановиту молодь, спортсменів, релігійні громади, людей у складних життєвих обставинах. Ми спорудили сотні дитячих та спортивних майданчиків, допомагаємо закладам освіти, культури, медицини.
Пишаюся Волочиською центральною районною лікарнею, яка стала опорним закладом, тому що там створені належні умови, є необхідне медичне обладнання та працює кваліфікований колектив на чолі з головним лікарем Віктором Чубарем, який є також депутатом обласної ради від “ЗА МАЙБУТНЄ”.
З початку війни на Сході ми стали одними з перших, хто допомагав нашим військовим. Ми закуповували техніку, амуніцію, термобілизну, бронежилети. Спільно з небайдужими мешканцями регулярно збирали продукти харчування, засоби гігієни, інші речі та відправляли нашим захисникам на передову. Сьогодні я можу впевнено сказати, що ми ніколи не стояли осторонь важливих процесів та подій, які відбувалися в нашій країні.

— У продовження теми жінки, матері, берегині. Нещодавно Ви очолили Жіночий рух “ЗА МАЙБУТНЄ”. Чи вплине це на Вашу роботу в обласній раді, чи будете особливу увагу приділяти ґендерним питанням?
— Цього разу на посаду голови обласної ради претендували дві жінки, отже, сам Бог велів, щоб обласну раду очолила представниця прекрасної статі. Загалом, серед депутатів восьмого скликання третина — жінки. З одного боку, це результат запровадження ґендерних квот. Утім я переконана, що в останні роки ми відійшли від стереотипу, що в політиці повинні бути лише чоловіки. У нашій партії “ЗА МАЙБУТНЄ” сильне жіноче представництво. І на нашу думку зважають, наші ідеї та пропозиції враховують. Ми працюємо в тандемі з чоловіками і не витрачаємо дорогоцінний час на вирішення, хто у домі господар. Ми “за” рівність із чоловіками, але не за боротьбу.
Впевнена, що при такій кількості жінок у раді ми будемо звертати увагу на такі сфери, як освіта, медицина, соціальна сфера — те, що забезпечить гідну старість нашим батькам та чудове майбутнє дітям.

— Вже, очевидно, сформували план дій. На що будете звертати увагу в своїй діяльності, якими будуть Ваші перші кроки?
— В Україні завершується реформа децентралізації. На місця передали більше повноважень, а це додаткові можливості щодо соціально-економічного розвитку територій. Попередньо потрібно провести аудит усіх комунальних установ краю, проаналізувати бюджети попереднього та цього років, а також розробити фінансовий документ на 2021 рік.
У нас уже відбулося позачергове засідання колегії обласної державної адміністрації, на якій презентували проєкт бюджету. Депутатський корпус обласної ради повинен розглянути та підтримати його. Звичайно, що в лютому-березні 2021-ого ми повернемося до коригування показників цього бюджету, тому що необхідно буде перерозподілити залишок коштів. Ми всі разом з обласною державною адміністрацією та депутатами обласної ради повинні подумати, як правильно та ефективно використати ці кошти, враховуючи Стратегію розвитку Хмельницької області на 2021-2027 роки та пандемію коронавірусу.
Наразі в області існують до 60 програм, а реально діє лише половина. Тож маю на меті переглянути всі, проаналізувати їх ефективність та “зарухати” тими, які прописані лише на папері.
Сьогодні ми завершуємо процес децентралізації — це одна з найуспішніших реформ, що, до речі, відзначають і наші іноземні партнери. Зокрема про це говорили під час зустрічі із Надзвичайним і Повноважним Послом Швеції в Україні Тобісом Тибергом.
Ми розуміємо, що проблем багато, усе вирішити за один рік не можливо. Але головне — дати старт, задати відповідний темп та працювати.

— Як щодо кадрових перестановок? Зазвичай новий керівник оновлює команду…
— Про жодні кадрові зміни поки не йдеться, адже, як я вже згадувала, у нас багато роботи. Попереду новий рік, а це — новий бюджет. До того ж маємо ще пандемію та карантин, відповідно наслідки, з якими треба боротися. Нам потрібні професіонали, люди з досвідом, які зможуть ці виклики подолати.
Зрештою, у мене два молоді заступники — Володимир Гончарук та Валентин Соколюк. Це люди з досвідом, з якими, вірю, нам вдасться налагодити роботу.
Забігаючи наперед, хочу зауважити, що маю намір співпрацювати і з новим головою Хмельницької ОДА Сергієм Гамалієм. Бо у нас одні цілі і немає сенсу витрачати час на внутрішні міжусобиці.

— У раді нового скликання — представники семи політичних сил. “ЗА МАЙБУТНЄ” та “Команда Симчишина” має найбільше представництво — по 13 депутатів. Ваші прогнози: чи вдасться налагодити роботу з усіма партіями?
— Ми не прийшли сюди мірятися силами, вирішувати, хто з нас має більший вплив. Моя позиція — об’єднання зусиль навколо спільної мети — розвитку Хмельницької області. Сподіваюся, що депутатський корпус це усвідомлює та підтримує. У нас багато проєктів та завдань. Враховуючи мій попередній досвід, розумію, що в процесі роботи їх з’явиться ще більше. Знаю, що буде багато викликів та нюансів, які вдасться вирішити лише у злагодженій роботі.
Люди втомилися від порожніх обіцянок та балачок, політика заради політики давно нікому не цікава. Потрібні реальні кроки та справи, живе спілкування та зворотний зв’язок — у цьому я переконалася під час особистих зустрічей у громадах під час виборчої кампанії. Я з перших уст почула про запити суспільства і з ними прийшла до обласної ради.

— За якими критеріями оцінюватимемо результат роботи через п’ять років?
— Оцінювати результат або ж його відсутність будуть подоляни: я вважатиму свою роботу виконаною, коли мешканці Хмельниччини відчують зміни. Я вірю, що мені вдасться реалізувати всі задумані плани та виправдати аванс довіри виборців та депутатів.
Розмовляла
Ольга Зінько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *