Культура

Краса без пензля і палітри

Мистецтво — це завжди експеримент, творчий пошук, особливо для молодого художника. Тут не обов’язково діяти за правилами. Що “Мистецтво без меж”, доводить і молодий хмельницький художник Вадим Піщерський. Саме так назвав першу персональну виставку, яка цьогоріч відбулася в музеї історії міста Хмельницького.
За полотно митець не завжди береться з пензлем чи мастихіном, інколи картину створює голіруч. Від матері, відомої художниці Надії Борецької, успадкував чуттєвість пальців. Дотик має для художника особливе значення, навіть під час створення малюнка. Щоб залишити слід фарби на полотні, спершу розтирає її в руках, наче відчуває, яка консистенція фарби має лягти в певному місці. Змішує кольори фарб художник теж руками.
Свої картини створює експресивно, сміливо, інколи замість традиційного мазка пензлем художник із розмахом ставить відтиск долоні, кисті чи пальців. Нашаровуючи відтінки фарб, Вадим Піщерський творить фактурні малюнки. На одному зі своїх перфомансів, який присвятив Дню Незалежності України, молодий художник руками на полотні за 30 хвилин намалював пейзаж. Зазначив, що подібні його роботи з часом можуть видозмінюватися: на них домальовуються елементи сюжету, рихтуються відтінки тощо.


І не лише руками без пензля творить Вадим Піщерський. Картини пише шпателем, щось доклеює, шліфує, переробляє… Словом, експериментує на повну, шукаючи власний стиль у мистецтві.
Коли створював автопортрет, наклеював на нього папір, а потім знімав наклеєне з рисунка. Вийшло досить креативно й по-сучасному. Художник видав секрет, що одна з його картин на початку її створення мала бути містом, але в процесі роботи виникли кардинально інші ідеї, зробив кілька різких рухів і малюнок став морем. Це авангардне полотно вражає шанувальників.
Вадим Піщерський закликає творчу молодь не боятися експериментів, помилок, змін, вчить прислухатися до власних імпульсів, емоцій, бо мистецтво — без меж.
Більшість експонованих картин молодого автора — портрети представниць чарівної статі. Каже, малює їх переважно зі світлин, але творчо переосмислює, додає власні почуття. От і виходить, що одна дівчина нагадує йому “Cутінки”, друга — “Цікавість”, третя — “Хвилю кольору” (цей портрет вирізняється фактурними мазками олійних фарб).
Чимало картин автор присвятив пошуку самого себе, одна з його робіт так і називається “Пошук”. На полотнах Вадима Піщерського часто з’являються фіолетові, жовті та сірі барви. Свою характеристику цим кольорам дала директор музею історії міста Галина Барабаш. Так, фіолетовий — колір безмежжя, Всесвіту, жовтий — колір, який прагне розширити горизонти, витіснити інші. А сірий — це колір легкого смутку. Але для кожного художника колір означає щось своє.
Дуже любить автор малювати з натури, це найкращий спосіб відчути форму, цілісну композицію. Так написано чимало його натюрмортів.
Художню освіту Вадим Піщерський здобував у Львівській академії мистецтв, де на відмінно освоїв художній метал. У суто професійному напрямку митець теж активно розвивається. Створює дивовижні прикраси. Тут його творчість часто перегукується з сюжетами міфів та легенд, творить у стилі фентезі, на морську тематику… Спрощуючи форму, насичує її чистими, відкритими кольорами. У творах відчувається захоплення мистецтвом модерну.
Нині Вадим Піщерський викладає в міській дитячій школі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *