Ставка на перспективу

Конструктив без формалізму

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин обговорив з представниками Швеції, Тунісу, Узбекистану, Ізраїлю і Туреччини питання інвестицій та виходу хмельницького бізнесу на міжнародні ринки.

Днями Олександр Симчишин зустрівся з головою туніської діаспори в Україні, представником Республіки Туніс, доктором Тареком Аль-Алуві. Сторони підписали взаємний меморандум про співпрацю в культурно-просвітницькій, економічній і туристичній сферах, а також запланували підписати угоду про побратимство Хмельницького з туніським містом Мануба.
10 грудня міський голова провів зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом Королівства Швеції в Україні Тобіасом Тибергом, який прибув до Хмельницького, аби обговорити розвиток міста, міжнародне і двостороннє співробітництво у сфері економіки та інвестицій. Олександр Стимчишин подякував Послу за допомогу Уряду Швеції в реалізації проєктів офісу “Розумне довкілля”.
“Ми маємо місто-партнер у Швеції. Угода про поріднення міста Хмельницького з містом Крамфорс (Швеція) укладена в травні 1997 року. Але, на жаль, вона є формальною, тому ми зацікавлені в пошуку міст, з якими могли б вести живий діалог і обмінюватися досвідом у різних сферах”, — зауважив міський голова.
У свою чергу Тобіас Тиберг наголосив, що Швеції цікава співпраця з Хмельницьким і в індустріальних проєктах, і в сфері IT. Відтак сторони домовилися, що після завершення пандемії коронавірусу відбудеться обмін бізнесделегаціями. Відвідавши Національну академію Державної прикордонної служби, дипломат передав обладнання для виявлення радіоактивних та ядерних матеріалів.
Ще одна зустріч відбулася з представниками Посольства України в Республіці Узбекистан та містом Наманган. Спільно з хокимом міста Наманган була напрацювана “дорожня карта” з розширення співпраці та налагодження економічного, наукового, технічного та культурного партнерства між Хмельницьким та Намаганом.
“Налагоджуємо ділові контакти в текстильній промисловості та встановлюємо партнерські відносини підприємств Хмельницького з текстильними виробниками Намангана, опрацьовуються можливості співпраці в сфері постачання сільськогосподарської продукції. Важливо розпочали співробітництво між вищими навчальними закладами Хмельницького та Намангана в сфері освіти та науки. Готуємося до підписання угоди про споріднення між Хмельницьким та Наманганом”, — написав на своїй сторінці у Facеbook Олександр Симчишин.
Також міський голова зазначив, що спільно з Посольством України в Республіці Узбекистан та керівництвом міста Наманган заплановано провести бізнесфорум, присвячений розвитку співпраці у сфері легкої промисловості, перемовини щодо створення спільних підприємств, а також підписання прямих контрактів між узбецьким бізнесом та хмельницькими торговими компаніями, які будуть реалізовувати узбецький текстиль з подальшим візитом хмельницького бізнесу до міста Наманган. Мова йшла також і про співпрацю в розвитку футболу, зокрема між футбольними клубами “Поділля” та “Навбахор”, обмін досвідом між тренерами та проведення спільних заходів. Також у планах — підготовка узбецьких медичних кадрів в українських ВНЗ, організація стажувань медиків та співпраця між клініками.
1 грудня Олександр Симчшишин за допомогою Zoom зв’язку взяв участь у конференції з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Державі Ізраїль, Євгеном Корнійчуком. Під час заходу сторони домовилися про співробітництво в економічній сфері та участь підприємств міста у виставках в Ізраїлі після завершення карантину. Водночас посольству була надана інформація про підприємства Хмельницького, які зацікавлені експортувати свою продукцію на ринок Ізраїля. Міський голова зазначив, що в січні має відбутися Zoom конференція Посла з бізнесом Хмельницького, на якій планується обговорити можливості для наших підприємств-виробників, які з’являться після набрання чинності Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом міністрів України та Урядом Держави Ізраїль, а також питання про перспективи створення спільних підприємств з ізраїльським бізнесом та можливостей виходу на ринок Об’єднаних Арабських Еміратів, які мають такі підприємства.
“Такі зустрічі для нас ніколи не мали суто формального характеру. Завжди в першу чергу говоримо про інвестиції і шукаємо шляхи виходу хмельницького бізнесу на міжнародні ринки”, — зазначив Олександр Симчишин.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *