Актуально

Бюджет на 2021 рік: плюси та мінуси

На позачерговому засіданні виконавчого комітету міської ради, яке відбулося 15 грудня, депутати ухвалили проєкт бюджету-2021.

На наступний рік передбачається на 400 мільйонів гривень більше, ніж у році, що минає. За прогнозами фінансистів, дохідна частина складе майже три мільярди гривень.
“Це найкращий варіант із усіх можливих, зважаючи на ситуацію в Україні. Бюджет збалансований, забезпечені необхідні видатки. Разом з тим оцінюю його як найгірший бюджет за всі роки своєї попередньої та нової каденцій”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
Керманич міста пояснив, що найгірший тому, що бюджет розвитку критично малий, а це означає, що будувати, реконструювати й відкривати нові об’єкти такими темпами, як раніше, буде складно. Це змушуватиме зупинити або призупинити багато проєктів. Або ж роботи проходитимуть повільніше, ніж хотілося б.
“Бюджет розвитку, який щорічно в нас був 450 мільйонів гривень (у 2020 році — 380 мільйонів гривень), на 2021 рік поки складає 197 мільйонів гривень. Це суттєво — на 47% менше, ніж раніше”, — зазначає начальник фінансового управління міської ради Сергій Ямчук.
При цьому суттєво збіль- шилася кількість об’єктів, які потребують ремонтів та обслуговування, адже нині бюджет міста витрачається на всю територіальну громаду. На запаси міської скрарбниці в наступному році претендуватимуть ще 24 населених пункти. За прогнозами, разом ці села перерахують у бюджет 92 мільйони. А видаткова частина приєднаних територій обходиться в 122 мільйони гривень. Сюди входять обслуговування комунальної сфери та повноцінне утримання бюджетної сфери: освіта, культура, спорт, охорона здоров’я.
На освіту з бюджету ОТГ на 2021 рік виділяється найбільше — понад півтора мільйона гривень. Зокрема зростуть видатки на харчування школярів та дошкільнят. При цьому діти міських і сільських шкіл харчуватимуться за однаковим меню, розробленим Євгеном Клопотенком. Для шкіл ОТГ купуватимуть смартборди, реконструюватимуть санвузли.
Більше грошей виділять і на соціальний захист, загалом — понад 220 мільйонів гривень. А на житлово-комунальне господарство — майже на 50 мільйонів гривень менше, ніж у 2020 році. Щодо будівництва нових об’єктів у місті, кошти виділять на добудову школи в мікрорайоні Озерна.
Масштабні роботи розпочнуться й у кількох селах. Майже 750 тисяч гривень передбачається на початок будівництва спортивного майданчика в Пирогівському ліцеї, а також виділятимуться кошти для виготовлення проєктно-кошторисних документацій на водопостачання та водовідведення. Зокрема це стосується сіл Шаровечка, Богданівці, Копистин та Пирогівці.
Проєкт бюджету об’єднаної територіальної громади на 2021 рік депутати розглянуть на сесії 23 грудня.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *