Актуальне інтерв'ю

Технагляд — запорука якості будівництва

Замовник — це не фахівець, у нього є просто бажання та кошти для будівництва, а важливістю технічних моментів при будівництві він може просто знехтувати. Відтак якість усіх, без виключення будівельних робіт — традиційно проблемне питання. Задля цього і є технагляд, який здійснюють сертифіковані інженери протягом усього періоду будівництва об’єкта.

Серед усіх комунальних підприємств міста є таке, про функціонування якого здебільшого знають тільки ті, хто займається будівельними та ремонтними роботами. Втім його роль надзвичайно важлива, адже його робота — це запорука якості будь-якого будівництва. Наш співрозмовник — директор Комунального підприємства “Технагляд” Андрій ПЕТРУК, будівельник з сорокарічним стажем, людина відповідальна, яка не просто знає свою справу, а й робить її правильно і чесно.

— Розкажіть детальніше, чим саме займається підпорядковане вам підприємство.
— Процес будівництва або ремонтних робіт на будь-якому об’єкті вимагає виконання підрядними організаціями ряду вимог, норм і правил, встановлених не тільки замовниками будівництва, але й державою. Підрядники в свою чергу не завжди відповідально підходять до їх виконання, а у замовника не завжди є ресурси контролювати процес, зокрема наявність у штаті професіонала з профільними знаннями для його здійснення. В таких випадках замовнику не обійтися без технічного нагляду.
Основним завданням підприємства є контроль якості виконання робіт та недопущення понаднормових витрат бюджетних коштів. Комунальне підприємство “Технагляд” керується в своїй діяльності Постановою Кабінету міністрів України “Про авторський та технічний нагляд під час будівництва об’єкта архітектури” від 11.07.2007 року №903. КП “Технагляд” здійснює контроль не тільки за новим будівництвом, а й за благоустроєм, поточним і капітальним ремонтами, реконструкцією та реставрацією різних об’єктів архітектури. В обов’язки технагляду на будмайданчику входять контроль за дотриманням проєктних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм та правил, достовірністю використаних виконавцями розцінок і ненормованих витрат, а також контроль за якістю та обсягами робіт, виконаних під час будівництва та ремонтів.

— Ну, наприклад, інженер технагляду виявив порушення. Ви маєте в таких випадках важелі впливу на підрядника чи лише констатуєте факт?
— У разі виявлення відхилень від проєктних рішень, допущених під час будівництва об’єкта, використання неякісних матеріалів, порушення технології виробництва робіт, небезпечних деформацій, що можуть викликати руйнування об’єкта, інженер технагляду має право зупинити виконання робіт до виправлення порушень, вимагати проведення експертиз матеріалів, конструкцій, усунення відхилень від проєкту, заміни неякісних матеріалів. Якщо ж підрядник відмовляється їх усунути, інженер, який здійснює технічний нагляд, повідомляє про це замовнику і відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю для вжиття заходів відповідно до чинного законодавства.

— Тобто можна сказати, що за умови належного виконання технаглядом своїх функцій будівельний об’єкт у надійних руках. Але ж для цього потрібно бути не просто фахівцем, а, так би мовити, експертом у цій галузі.
— Відповідно до вказаної Постанови право здійснення технічного нагляду надається особі, яка має кваліфікаційний сертифікат. Вимоги до претендентів на отримання сертифіката досить високі. Це не тільки наявність відповідної освіти й досвіду роботи, потрібно досконало знати всі нормативні акти, якими регламентуються будівельні та ремонтні роботи, різноманітні ноу-хау, які застосовуються в сучасному будівництві тощо. В нашому комунальному підприємстві такі спеціалісти є. Усі вони мають будівельні професії, закінчили вищі навчальні заклади, відповідно до вимог Закону підвищують рівень своєї кваліфікації в Гільдії інженерів технічного нагляду, представництва якої є у Києві та Львові, беруть участь у різноманітних семінарах щодо впровадження нових технологій у будівництві. Здійснюючи технічний нагляд на об’єктах різного призначення, отримують практичний досвід та беруть участь у вирішенні проблемних питань, які виникають у процесі будівництва і потребують негайного реагування.

— Але ж ви не монополісти?
— Звичайно, у нас є конкуренти. Це інженери технагляду — приватні підприємці, які працюють за іншою системою оподаткування. Відповідно, коли відбувається тендер на здійснення технічного нагляду, ФОПи можуть запропонувати меншу ціну за виконану роботу. Така ситуація вигідна замовникам, оскільки зростаюча конкуренція суттєво знижує вартість робіт і відповідно зменшує витрачання бюджетних коштів. Разом з тим на нашому комунальному підприємстві, на відміну від приватних інженерів технагляду, працюють й інші висококваліфіковані спеціалісти, такі як сертифікований інженер-кошторисник, будівельний експерт, фахівець з аудиту енергетичної ефективності будівель.
Отже, ми перевіряємо не тільки обсяги робіт на відповідність їх виконання проєктно-кошторисній документації, а й відповідності цін та вартості матеріальних ресурсів, вартості виконання робіт, вартості застосованих машин та механізмів, норми витрат будівельних матеріалів, застосування розцінок на оплату праці, відряджень тощо. ФОП такої перевірки без залучення сторонніх спеціалістів здійснити не зможе.
— А якщо замовник вважає, що він і так дотримується всіх будівельних норм, зводить об’єкт без порушень, тому не хоче витрачати гроші на технагляд. Чим це загрожує?
— По-перше, при здійсненні будівництва та ремонтів за рахунок бюджетних коштів залучення технічного нагляду регламентується державою і є обов’язковим. Я вже згадував Постанову Кабінету міністрів №903. По-друге, в такому випадку замовник бере на себе відповідальність за здійснення технічного нагляду за об’єктом, якщо він має до моменту початку реалізації будівельного проєкту в своєму активі підготовлену інженерну службу, спроможну приймати кваліфіковані рішення. Але якщо він покладається лише на свій життєвий досвід, “поради” друзів і запевнення підрядника, що “все буде, як треба”, на жаль, приречений на помилки.

— Якщо подивитися, скільки в нас усього будується, реконструюється, ремонтується і так далі, то технагляду потрібно мати у своєму штаті цілу армію сертифікованої інженерії і працювати цілодобово. Чи достатньо лише одного разу виїхати на той чи інший об’єкт?
— Як правило, ми розраховуємо людський ресурс. Якщо замовлень більшає, залучаємо фахівців за договорами, щоб не роздувати штат і економити кошти. А взагалі кожен об’єкт, який будується, має свою відповідальну особу від підрядника. Це виконроб, майстер чи начальник дільниці. Він виконує роботи відповідно до проєкту. Ми контролюємо об’єкт від початку будівництва до його завершення. За потреби наш спеціаліст два-три рази на день виїжджає на об’єкт, а, буває, й раз на тиждень. Все залежить від складності того чи іншого будівництва.

— Раніше інженери технагляду ставали під своїм мостом при їх першому випробовуванні. Тобто вони несли неабияку відповідальність, а зараз?
— Зараз усе і простіше, і складніше водночас. Одне з основних завдань замовника, який би проєкт він не реалізовував, — забезпечити жорсткий контроль за дотриманням проєктних рішень та будівельних норм та не допустити нецільового витрачання бюджетних коштів. У цьому полягає також завдання нашого підприємства. Інженер технічного нагляду своїм підписом засвідчує правильність та відповідність обсягів виконаних робіт проєктно-кошторисній документації, ДБН та іншим нормам та правилам, та несе за це повну персональну відповідальність.

— А часто на практиці трапляються випадки, коли замовнику доводиться переробляти проєктну документацію через її невідповідність чи серйозні порушення?
— Серйозних порушень, які б призвели до масштабних збитків, у нас не було, але є недоліки в роботі і в нас. Це славнозвісний людський фактор. Та враховуючи всі помилки, які виникали під час нашої роботи, аналізуючи різні ситуації, результат маємо позитивний. Зокрема, багато нюансів було під час будівництва нової дороги на Січових стрільців. Я особисто вів цей об’єкт. До прикладу, на початку будівництва виявилось, що при виготовленні проєктно-кошторисної документації проєктантом не були враховані деякі важливі деталі, які могли б значно вплинути на результат у цілому. При проєктуванні не було враховано наявність високих ґрунтових вод, специфічні властивості ґрунтів, які потрібно було підсилювати, виконати роботи з відведення ґрунтових вод шляхом влаштування системи дренажу для запобігання виникненню плавунів. Хоча за проєктом і було передбачено влаштування дощової каналізації, та вона б не впоралась з цією проблемою. Відтак ми запропонували замовнику припинити подальше виконання робіт за проєктом, та, враховуючи з’ясовані обставини, провести коригування проєкту з урахуванням нововиявлених обставин. Запропоновані нами зміни було враховано проєктантом та змінено деякі види робіт і матеріали, що позитивно вплинуло на якість та довговічність реалізованого проєкту.
Розмовляла
Сніжана Біла

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *