На злобу дня

Ліки від гаранта

Наш президент щасливо оговтався від легкого COVID-19, “нагуляв” у Феофанії круглі щічки (ох, і класно лікують у найвельможнішій бюджетній здравниці країни!). Втім хрипкоголосий соловейко навіть у палаті (чи палаці, судячи з лікарняних відео) не втомлювався викладати свої відосики, які він проєктує як послання до нації.
До якої? Тієї, що безтурботно насолоджується життям? Чи тієї, яка, проклинаючи “ковідові” асфальти, задихається без елементарного кисню на убогих “койках” (так президент називає ліжкомісця в медустановах) і якій кажуть: “Сидіть удома, бо нема де і чим вас лікувати!”
Оскільки наш гарант не втомлювався “лікувати” нас позитивними, як він вважає, відосиками, які вже, чесно кажучи, набридли, то свій заочний діалог з гарантом розпочну в звичній йому манері. З блогу у Facebook, де авторка розповіла, як в один день у її колеги померли мама і тато в реанімації, за ширмою один від одного. Вони по черзі дихали киснем через трубку — одну на двох. І коли настала черга тата дихати, мама померла. А тата схопив інфаркт від побаченого. І таких трагічних повідомлень немало.
Втім пан президент свої відосики трансформує на живих і, певно, на тих, хто вже також оговтався від “корони”. І в своїй уявній відеокраїні, з якою він спілкується, мертвих, звісно, взагалі немає.
Але повернемося до реальних хворих, на яких у лікарнях часто вже й ні місця, ні кисню не вистачає. Ці люди на вашій совісті, а не у ваших відосиках. А оскільки відеомонологи стали вашим єдиним способом спілкування з народом, дозволю процитувати фрази з нещодавніх лікарняних послань. Тільки от є зауваження: коли ви так душепроникливо хрипите в монітор, ніби говорите щось від душі, не крутіть так помітно мишкою, “гортаючи” написаний текст. Ви ж колись, як були актором, вивчали напам’ять і більші тексти, чому ж зараз навіть банальні фрази — з відеосуфлера? А, згадала: українська мова дається важко… Ви ж так і залишитесь у нашій пам’яті відеопрезидентом! А якщо комп’ютер забарахлить? У мене нещодавно системник “вирубило”, то я тиждень бігала по сервісцентрах: без комп’ютера ти ніхто, виявляється… І тільки мій відремонтований комп увімкнувся, як тут знову ви: “Привіт усім громадянам нашої прекрасної, коханої України. А знаєте, я спіймав себе на думці, що для щастя потрібно всього чотири слова. Вони можуть бути при цьому абсолютно різними: “Коханий, ти станеш татом” або “Наші полонені повертаються додому”…
Пане Зеленський, напевно, людей зроблять “щасливими” й інші фрази: якщо кисню не вистачає сусіду, поділись трубочкою і зроби його щасливим… Тому що влада за півроку не зробила нічого, аби нині люди не почувалися такими незахищеними! А щодо визволення полонених, то тут ви краще б мовчали, тому що зе-команда зірвала дві спецоперації зі звільнення полонених. За півтора року не було жодного обміну.
Полікувався наш президент нівроку, я ще не бачила, аби у виснаженої хворобою людини так рознесло щоки. Як у внука, який провів канікули в люблячої бабусі.
От лише не пощастило решті, тому що ви влітку наказали розпиляти ковідні гроші на шматки асфальту, а не спрямувати на закупівлю медпрепаратів, на підтримку лікарів, яких ви так хочете бачити щасливими. А ось цю фразу із послання президента хочу процитувати окремо: “Я щасливий повернутися до роботи у звичному режимі. Я щасливий приєднатися до команди українців, які перемогли COVID-19”. Це послання не президента країни, а звичайного обивателя, якого не турбують проблеми інших. Може, замість чотирьох слів щастя, ви, пане президенте, одужавши, хоча б висловили співчуття тим, чиї близькі померли? Це люди сприйняли б і, може, навіть у душі були б вдячні за розуміння, співпереживання?
Якщо все так добре, навіщо тоді маски, локдауни, розтоптана економіка, звідки бюджетні понад 230-мільярдні (!) діри, які додадуться до нового злиденного держбюджету-2021? Може, цей дірявий бюджет прикрасити вашими відосиками, щоб не так сумно все виглядало?..
“Я продовжую розповідати про нашу роботу і перемоги України…” — промовляє в цей час відеопрезидент. І, розповідаючи, як його команда розпочне рятувати дрібний і середній бізнес, чомусь не згадує, що газ подорожчав на 35%, а норми субсидій врізані, Пенсійному фонду нині не вистачає 20 млрд грн на виплату пенсій до кінця 2020 року. МВФ уже не дасть ані цента за розграбований антиковідний фонд. Щоправда, Зеленський у відео обіцяє виплатити підприємцям по вісім тисяч гривень за кожного працівника, який постраждав через карантин, аби зберегти ці робочі місця. Оголосив також про анулювання податкового боргу громадянам, які мають борг до 3660 грн. Про податкові канікули: при посиленні карантину понад 200 тисяч ФОПів І групи звільнять від сплати податків. І на завершення гарант запевнив, що вони з командою “щодня продовжують шукати нові форми для всебічної підтримки людей”.
Та тільки грошей на гарні обнадійливі обіцянки катма. Є лише, як і завжди, повітряні бульбашки.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *