Споживач

Плата за доставку газу: як нараховується, від чого залежить та на що ідуть кошти

Споживачі газу з жовтня можуть переглянути у своїх квитанціях та особистих кабінетах на сайті 104.ua обсяг споживання за “газовий рік”, що минув. Цей обсяг є основою для нарахування плати за доставку газу в 2021 році. Коли ж відбудеться перерахунок і коли чекати на перерахований платіж за доставку газу?

Чому споживачі сплачують доставку газу за обсягами минулого року, а не за поточним споживанням?

З початку 2020 року державний регулятор змінив порядок оплати послуг з розподілу природного газу. Відтак плата за доставку газу для кожного споживача залежить від обсягів спожитих ним кубометрів у попередньому газовому році. Це принцип так званої “річної замовленої потужності”. Тобто для всіх побутових споживачів тепер автоматично замовляється річна потужність з доставки газу, на рівні їхніх реальних потреб.

Скільки споживач має платити за доставку газу в місяць?

Оплата послуг доставки газу здійснюється рівними частинами протягом року. Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності споживача на тариф. Кожен споживач може самостійно розрахувати вартість доставки газу. Для цього свій обсяг споживання енергоносія у минулому газовому році він має помножити на тариф на розподіл газу. На сьогодні для клієнтів АТ “Хмельницькгаз” діє тариф в розмірі 1,104 грн за м куб. у місяць. Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів,це і буде розмір щомісячної плати за доставку газу. Наприклад, якщо у попередній газовий рік ви спожили 120 кубічних метрів природного газу, то цього року щомісяця будете сплачувати вартість доставки 10 кубічних метрів. Якщо у поточному році ви використаєте газу менше, то в наступному році платитимете менше за його доставку.

У чому вигода для споживача?

Споживач знає наперед, якими будуть його витрати на доставку газу впродовж року, що зручно та прогнозовано. Тому якщо споживачі використовують газ для автономного опалення,сплачують за його доставку рівними незмінними частинами щомісяця впродовж усього року. А клієнти лише газовою плитою чи водонагрівачемможуть оплатити послугу на рік або квартал наперед, заощаджуючи на комісії банків. Адже їх місячна плата від 3 грн на місяць.

Чому не можна сплачувати за поточні обсяги споживання?

Споживачі сплачують саме за замовлену потужність тому, що газорозподільна компанія має забезпечити і підтримувати замовлену потужність в системі незалежно від того, скільки газу використає споживач. Навіть коли газ не споживається, газовики постійно тримають його в системі під певним тиском, щоб він був доступним у будь-яку мить. Саме на ці роботи і йде плата за доставку газу, рівень якої визначається тарифом на розподіл.

Як мають сплачувати за доставку споживачі, які в попередній рік газом не користувалися?

Для споживачів з нульовим споживанням, а також тих, хто користувався газом менше 9 місяців, у березні поточного року НКРЕКП запроваджено мінімальний платіж за доставку газу. Він розрахований, виходячи з діючих норм споживання газу, та залежить від наявних у споживача газових приладів.

Коли відбудеться перерахунок плати?

Незважаючи на те, що “газовий рік” триває з 1 жовтня до 30 вересня, перерахунок плати здійснюється на початок календарного року1 січня.

НКРЕКП встановлює тарифи для всіх природних монополій. Традиційно, всі компанії мають річну звітність, а тарифи для них встановлюються з 1 січня. При цьому НКРЕКП має встановити їх на економічно обґрунтованому рівні, з урахуванням змін в економіці, які відбулися за поточний рік. Зокрема, зростання мінімальної заробітної плати, рівень інфляції тощо. Адже всі ці процеси відображаються як на вартості паливно-мастильних матеріалів, так і труб, газорозподільного обладнання, спецінструментів тощо. Змінилася також і вартість технологічного газу.

Для чого існує тариф на розподіл газу? Куди йдуть кошти?

Плата за розподіл газу використовується на обслуговування та утримання газових мереж, роботу аварійно-диспетчерської служби, оплату праці фахівців, які щодня підтримують роботу газопроводів на належному рівні. Також це і реконструкція, модернізація газових мереж, встановлення лічильників газу. Частина коштів спрямовується на придбання технологічного газу, необхідного для транспортування блакитного палива до споживачів під відповідним тиском. Усі ці витрати контролюються НКРЕКП.

Що таке газорозподільна система?

Газорозподільні мережіце величезна інфраструктура, на Хмельниччиніце більше 17 тис. км, тисячі одиниць обладнання та ін. Тож за рахунок пониження тисків, їх регулювання, вона дозволяє газу рухатися у певному напрямку. І у кожного споживача є завжди визначена кількість газу 24 години на добу.

Як здійснюється доставка газу до споживачів?

Щоб газ надійно надходив до домівок клієнтів, газовики мають постійно підтримувати стабільний тиск у газових мережах. Адже у магістральних трубопроводах природний газ перебуває під високим тиском. Перш ніж потрапити до споживача, його необхідно понизити:спочатку до середнього тиску, потім до низького. Газове обладнання споживачів працює із газом низького тиску. Наші працівники регулюють тиск газу в газогонах так, щоб він рухався до споживачів, проводять технічне обслуговування мереж та підтримують у робочому стані десятки тисяч одиниць обладнання, встановленого на розподільних газопроводах.

Які терміни сплати за доставку газу?

— Плата за доставку здійснюється щомісячно, рівними платежамидо 20 числа місяця, в якому надаються послуги. Наприклад, за груденьдо 20 грудня.

Як отримати рахунок за доставку?

— Рахунки для оплати послуг розподілу природного газу споживачам доставляється Укрпоштою відповідно до укладеного договору. Але найкраща можливість, особливо у час карантину,це Особистий кабінеті на сайті 104.ua або у чатботі 7104ua у Viber, Телеграм та 104Mobile. У цих онлайн сервісауся необхідна інформація у постійному доступі.

Тому переконливе прохання до споживачіввчасно сплачувати за отримані послуги! Адже щомісячні розрахункинадійна інвестиція у безпеку та безперебійну доставку газу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *