Реалії життя

Хоч сядь та й плач

Покажіть мені людину, яка б не раділа збільшенню своїх доходів. Впевнена, нема такої. Адже чим вища зарплата, тим якісніший рівень життя, тим гідніше почувається той, хто цю платню заробляє. Тому було прихильно сприйнято підвищення мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2020 року до 5000 гривень. “Ну, нехай лише на 277 гривень, все одно якась додаткова копійка в гаманці”, — подумали ми. Та коли прийшли до магазинів, то побачили, що ціни вже так стрибнули, що, може, ліпше було, якби зарплата залишилися на колишньому рівні?
Галина Петрівна, медична сестра, розповідає: “Прийшла десь у кінці вересня до магазину купити цукру, щоб варення сливове зварити. А він уже по 20 гривень за кілограм! Але ж цей цукор ще зі старих запасів, чому ж він подорожчав? А олія яка дорога! Замість 35 гривень за пляшку (весь час купую на продуктовому базарі, домашню) уже 45 просять! Зрештою, все потихеньку дорожчає — на гривню-дві. Просто повзе догори, тому й одразу навіть не можна помітити. Ось, приміром, куряче м’ясо. Купую його кілька разів на місяць. І кожного разу — вищі ціни. А борошно — уже з 12 гривень за кілограм піднялося до 15!”
Усі мої співрозмовники зауважили, що ту “копійку” в гаманці так і не відчули. Може, тішать себе надією, з 1 січня 2021 року стануть багатшими, коли мінімалка зросте до 6 тисяч?
Адже в проєкті Держбюджету на 2021 рік, який уже прийнято Верховною Радою за основу, передбачається, що з 1 січня 2021 року мінімальна зарплата зросте до 6 тисяч гривень, а з 1 липня — до 6,5 тисячі. Таке підвищення мінімалки коштуватиме бюджету понад 41 мільярд гривень.
Уряд прогнозує, що підвищення мінімальної зарплати дозволить забезпечити збільшення заробітної плати медикам, учителям, іншим працівникам бюджетної сфери. Окрім того, урядовці передбачають, що завдяки підвищенню мінімальної зарплати зросте споживчий попит. Також муситиме виходити з тіні бізнес. Усе це дасть змогу підвищити надходження до бюджету Пенсійного фонду, зміцнити стабільність бюджетної та пенсійної систем.
Ще у цьому році підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень повинно бути забезпечене завдяки економії на обслуговуванні державного боргу. Ця сума становить 3,5 мільярда гривень, а виникла вона, як пояснюють, через відхилення фактичного курсу гривні щодо іноземних валют порівняно з прогнозним курсом. І, звісно ж, внаслідок збільшення мінімальної зарплати уряд очікує до кінця 2020-го збільшення податкових надходжень у розмірі понад пів мільярда гривень.
Натомість одразу застогнав бізнес, адже збільшення податкового навантаження під час карантинних обмежень не всім під силу. Для багатьох підприємців є непідйомною сплата податку з 5 тисяч гривень на кожного працівника (не кажучи вже про 6 і 6,5 тисячі гривень!). Отже, ще більшою стане “тінь”, ще більше стане зарплат “у конвертах”.
Експерти застерігають, що підвищення мінімалки (особливо таке стрімке, яке планують наступного року) в умовах кризи, яку поглибила пандемія коронавірусу, лише зашкодить сумлінним підприємцям.
Найбільше, вважають фахівці, постраждає малий бізнес, найвразливіший через невеликий рівень доходів, та роздержавлені ЗМІ, більшість яких не прибуткові взагалі. Адже далеко не всім знизили орендну плату, комунальні платежі. Можливо, скорочуватимуться робочі місця, що негативно вплине на рівень безробіття в цілому.
Чим більшим буде податковий тиск, тим більше роботодавці думатимуть над тим, як зменшити свої витрати, яких вони зазнали через підвищення мінімальної зарплати. Один зі шляхів — підвищення цін на свої товари та послуги. Зрештою, це давно відомий і перевірений спосіб. Ще, як кажуть, підвищену зарплату не отримали, а ціни вже на небі. Тож інфляція завжди, як правило, є наслідком будь-яких підвищень зарплат.
І хто ж страждатиме у кінцевому результаті? Ми з вами, споживачі. Бо саме ми підемо купувати продукти, одяг, інші речі. І доведеться викласти вже значно більшу суму за товар. І тоді, звісно, не відчується, що ваша зарплата стала більшою (навіть, якщо вона зросте на 500 гривень).
Підвищення мінімалки до 6 тисяч гривень становитиме 20 відсотків. Коли ж зарплата зросте до 6,5 тисячі, це вже буде 30 відсотків. Тож експерти вказують на загрозу знецінення грошей. Важко навіть прогнозувати, чи зможе бізнес у таких умовах збільшувати інтенсивність виробництва.
Варто зауважити, що багато податків та зборів залежать саме від розміру мінімальної зарплати. Тож з її підвищенням зростає єдиний соціальний внесок для ФОПів, податок на нерухомість, збір на паркування авто, транспортний податок, туристичний збір, державне мито…
Звичайно, хочеться, щоб усі відчули підвищення життєвого рівня в результаті підвищення мінімальної заробітної плати. Однак у теперішніх умовах у це важко повірити. Так, більшості з нас доводиться кожну копійку рахувати і радіти кожній додатковій сотні гривень. Від цього сумно й прикро. Бо коли медик чи педагог отримує мінімальну зарплату, насправді хочеться плакати. І думаєш, невже вони, лікуючи нас і навчаючи наших дітей, роблять меншу справу, ніж, наприклад, народні депутати?
Обранці ж наші (не забувайте, саме ми їх своїми голосами й руками відправили під купол Верховної Ради) отримують, за даними Української правди, в середньому 30-40 тисяч гривень щомісяця. Нарікаючи при цьому, що у них надто низькі зарплати. Зарплата їхня, зокрема, складається, з посадового окладу (21-25 тисяч гривень) та різноманітних надбавок.
Як ідеться в повідомленні, член комітету без керівної посади має найнижчий оклад — 21 020 гривень (10 мінімумів), голова парламенту — найбільший, 25 224 гривні (12 мінімумів). Звідки тоді в депутатів 30-40-тисячні зарплати? Відповідь проста — за рахунок надбавок. Їх у депутатів чимало: від 15% окладу за ступінь кандидата наук та доктора філософії до 100% — за інтенсивність праці.
Втім зарплата — не єдине, чим платники податків забезпечують депутатів. Українці щомісяця оплачують кожному депутату по 50 тис. грн на роботу їхніх помічників, а також на витрати з виконання депутатської діяльності — ще понад 40 тисяч. Звітності за ці кошти не вимагають.
У 2020 році на помічників депутатів щомісяця з бюджету йде понад 22 млн грн або більше 260 млн на рік. Гроші на житло у Києві отримують майже 140 нардепів (139 — у вересні, 144 — у жовтні). Це майже 25-34 млн з бюджету на рік.
Ще одна стаття компенсацій для депутата — 7,5 тис. грн щомісяця на проїзд Україною.
Великі зарплати й в інших високопосадовців. На те в них і посади високі, — скажете. Певно, ваша правда. Тому й ситий ніколи не буде голодному товаришем. І ніколи не зрозуміє, як можна радіти нікчемному підвищенню зарплати чи пенсії розміром у кількасот гривень. Половину з яких, до речі, одразу ж з’їсть інфляція…

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *