У фокусі

Унікальне обладнання в ліцеї

Нове навчальне обладнання з’явилося в кабінеті хімії Технологічного багатопрофільного ліцею імені Артема Мазура. Школа його отримала завдяки вчительці Наталії Зимі. Вона стала переможницею національної премії Global Teacher Prize Ukrainе. Сучасний електронно-вимірювальний комплекс — це лише частина подарунків для ліцею від партнерів проєкту.

“Це дуже важливо для нас, — розповів учень ліцею Станіслав Тамаля. — Ми раніше й не здогадувались, що таке обладнання існує. За потреби звертались до університету, а тепер проводити дослідження можемо самі”.
“Насправді ми раніше, коли виконували наукові роботи, — розповідає учителька Наталя Зима, — не застосовували таке обладнання, тому що його просто не було в Хмельницькому. Ми використовували інші прилади.Ці дослідження були довшими, складнішішими, а нині все стало досяжнішим і простішим. Датчик приєднується не через дроти, а через блютуз до телефону і вимірювання можна проводити навіть на вулиці. Я сподіваюсь, що це дасть можливість зацікавити більшу кількість дітей такою захоплюючою і дуже актуальною нині сучасною наукою, як хімія. Тому що, крім візуальних ефектів від хімічних реакцій, ще дуже важливо знати глибину хімічних процесів, розуміти те, що відбувається на стику хімії і фізики, інших предметів”.
Наразі таке унікальне обладнання є лише в ліцеї. Але електронно-вимірювальний комплекс для шкільної хімічної лабораторії — це лише частина подарунка. Один зі спонсорів виділив кошти на придбання техніки, яка забезпечить дистанційне навчання учнів. Це — цифровий апарат та спеціальне освітлення для якісної зйомки. Будуть створені відповідні бази навчальних роликів для дистанційних занять не лише під час карантину, а й для інших потреб, скажімо, коли діти хворіють і не можуть відвідувати школу.
А ще від “Освіторії”, головного організатора премії, навчальний заклад отримав 100 тисяч гривень та п’ять інтерактивних ігор, розроблених вчителями-практиками, для формування громадянської позиції учнів.
Нагадаємо, на церемонії нагородження премії Global Teacher Prize Ukrainе Наталю Зиму визнано кращою вчителькою хімії в Україні. Цьогоріч пані Наталя увійшла в десятку фіналістів цієї ж премії для вчителів-новаторів.

Тетяна Слободян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *