Сьогодення

Ювілей храму кіно

Минулої п’ятниці 80-річчя
відзначив кінотеатр імені Т.Г.Шевченка

Спорудження спеціалізованого кінотеатру почалося в 1936 році. Це будівництво стало найбільшим за всі попередні роки існування радянської влади в місті та навіть було включено до республіканського плану розвитку народного господарства України.
Урочисте відкриття нового кінотеатру, який отримав ім’я радянського льотчика Валерія Чкалова, відбулося 13 листопада 1940 року: Цього ж дня відбувся й перший кіносеанс — демонстрували нову комедію “Музична історія”.
Кінотеатр одразу став гордістю міста — просторий кінозал, фоє, бібліотека, музично-оркестровий зал, буфети, найсучасніша на той час апаратура — все до послуг відвідувачів.
В архітектурному плані нова будівля гармонійно довершила формування тодішньої центральної площі Проскурова, ставши її домінантою: навпроти розташовувався будинок міськ-виконкому (нині військкомат), поруч — драмтеатр (нині Будинок культури), а з тильного боку кінотеатру розкинувся центральний парк культури та відпочинку.
Що цікаво, з моменту відкриття кінотеатр ім. Чкалова не змінював свого профілю. Навіть під час Другої світової війни. По війні, у 1949 році, в кінотеатрі обладнали малий зал, розширили великий. З 1964 року кінотеатр став широкоформатним.
У перші роки незалежності України — в 1992-му заклад перейменували у кінотеатр імені Т.Г.Шевченка, хоча і донині старожили нерідко називають його “Чкальником”.
На тематичній мінівиставці в музеї історії міста Хмельницького до ювілею кінотеатру представлені експонати з фондів музею: фотоальбоми, які розповідають історію кінотеатру та про творчі зустрічі видатних кіноакторів з хмельничанами, афіші кінофестивалей та гучних прем’єр минулих років.
Нині кінотеатр — не лише місце перегляду кіно на широкому екрані. Тут відбуваються різноманітні мистецькі фестивалі й творчі зустрічі. Вже не один рік до кінотеатру з прем’єрами приїжджають провідні актори, режисери та кінопродюсери України. Завдяки кінотеатру Хмельницький долучився до розвитку сучасної вітчизняної кіноіндустрії. Своє дозвілля тут охоче проводять діти й дорослі.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *