Стратегія

“Щодня Читай українською”

У Хмельницькому витратять 9,57 мільйона гривень на підтримку книговидання. Відповідна програма розрахована на п’ять років, її мета — підтримка української, зокрема хмельницької книг, розширення читацької аудиторії, підтримка міських бібліотек і якісне поповнення фондів книгозбірень.

На сайті міської ради оприлюднений проєкт рішення про програму, якою передбачено 37 книжкових заходів. У документі йдеться, що протягом найближчих п’яти років заплановано виділити 9092500 гривень з міського бюджету, а також залучити 480 тисяч гривень з інших джерел на підтримку української книги і міських бібліотек. Надалі програму мають розглянути на засіданні виконкому та сесії міськради.
Найбільше коштів буде спрямовано на придбання книжок та періодики для бібліотек міста — 3,5 млн грн. На друк книг місцевих авторів заплановано витратити 2 млн грн. Крім того, майже 1,9 млн — на авторські збірники профільних творчих спілок та громадських організацій міста, в тому числі підготовку, друкування та супутні послуги.
Фінансуватиметься книжкова програма як з місцевого бюджету, так і коштами з інших джерел. Йдеться насамперед про комплектування публічних бібліотек міста книжковою продукцією видавництв України: це — 3,5 млн грн. На 700 тис. грн планують передплачувати періодичних видань України, у тому числі місцеві газети і журнали для комплектування бібліотек. 100 тис. грн — на розробку та виготовлення інформаційних, презентаційних матеріалів, просвітницької продукції про Хмельницький. Важливий напрямок програми — виділення 100 тисяч гривень для забезпечення дітей з особливими освітніми потребами та дорослих з інвалідністю інклюзивною літературою, аудіокнигами, книгами шрифтом Брайля у бібліотеках.
“Світ читає українське”: такий розділ програми передбачає акції з обміну літературою з представниками діаспори, зокрема з товариством української мови м. Чикаго (США), на це передбачено 75 тис. грн. 20 тис. грн — на книги для військових “Бібліотека українського воїна”, 10 тис. грн — на акцію “Подаруй книгу на Схід”, на пересилання книг місцевих авторів для бібліотек на сході України — 2500 грн.
Які масштабні акції будуть присвячені українській книзі, на що передбачене фінансування з міського бюджету та кошти з інших джерел? Це — проведення Всеукраїнського літературного фестивалю “Слово єднає” за участю письменників сходу і заходу України (один раз на два роки) — 190 тисяч гривень; проведення міських етапів Всеукраїнських конкурсів дитячого читання “Книгоманія” та “Лідер читання” — 100 тисяч гривень; організація “Літературних десантів” творчих спілок та працівників галузі у всеукраїнських виставках-ярмарках, мистецьких заходах та фестивалях — 80 тисяч гривень; сприяння участі представників літературних спілок та працівників галузі у всеукраїнських книжкових форумах у Києві та Львові — 50 тисяч гривень; організація та проведення щорічного онлайн-конкурсу “Краща книга міста” — 40 тисяч гривень; презентація збірки матеріалів літературного фестивалю “Слово єднає” — 20 тисяч гривень.
Програма передбачає публічні книжкові акції та заходи, які не потребують фінансового вливання: це вже добре відомий буккросинг та “Жива полиця” — вільний обмін книгами в публічних місцях.
Плануються також традиційні літературні вечори, зустрічі з письменниками, краєзнавцями, видавцями міста у бібліотеках, письменницькі студії та майстер-класи.
Розроблено й більш конкретні заходи, зокрема створення БібліоХабу в центральній бібліотеці та коворкінгу в бібліотеці-філії №2.
На вебсайті ЦБС реалізовуватимуться медіапроєкти щодо місцевого книговидання, будуть створені спеціальні рубрики для регулярного моніторингу читацького попиту в бібліотеках та соціологічні дослідження щодо доступності місцевої книжкової продукції та її популярності серед читачів.
Схожа програма “Читай українською” була прийнята ще 2017 року і розрахована на 2018-2020 роки. За даними міської ради, протягом двох років видали 80 назв книг місцевих авторів загальним накладом 8920 примірників. Це обійшлося у 820 600 гривень. Частину виданих книг передали в бібліотеки міста. Крім того, для читалень придбали 20 388 книг на загальну суму 1 275 тисяч гривень.
Символічно, що проєкт нової програми з популяризації української книги підготовлений до Дня української писемності і мови.

Тетяна Русанівська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *