Ситуація

Своя рука владика

Програми “Велике будівництво”, ініційованої президентом Зеленським начебто для будівництва сотні шкіл, лікарень, дитячих садочків, спортивних комплексів, тисячі кілометрів доріг у 2020 році, насправді не існує, вона не має жодного документального підґрунтя. Це був лише піархід Зеленського перед місцевими виборами, адже більшість об’єктів програми — це проєкти, реалізація яких ішла до завершальної стадії, а чинна влада просто цим скористалася. Хай би воно вже так і було, якби не одне але. Гроші на “Велике будівництво” президента, зокрема на зведення доріг, пішли з фонду боротьби з коронавірусом. А це 35 мільярдів гривень з 65! І це тоді, коли кількість хворих в Україні щоденно зростає, не вистачає ні ліків, ні обладнання, ні зарплатні для медперсоналу. Більше того, Кабмін виділив МВС з ковідного фонду додаткові 2 мільярди для працівників Нацполіції, нібито залучених до боротьби з COVID-19, а згодом ще 2,5 мільярда. А тим часом оплата праці медичних працівників, які лікують хворих на COVID-19, відбувається за складною формулою, і розпіарена надбавка 300% до зарплати залишається хіба що їхньою мрією. Та й це ще не все.
Пам’ятаєте скандал, який розгорівся навколо слів заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського про онкохворих, яких МОЗ відправляє лікуватися за кордон? Тоді, у 2018 році, чиновник заявив: “Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть. Вони всі помруть без варіантів. І ефективність цієї програми нуль відсотків”.
І ось через два роки, 21 жовтня цього року, уряд Зеленського продемонстрував майже те саме: віддав гроші онкохворих (61,55 мільйона гривень), закладені в бюджеті на вдосконалення молекулярно-генетичної діагностики, на ремонт доріг у Львівській області.
Кабінет міністрів України пояснив, що реалізувати цей проєкт зможуть наступного року. Рішення про перерозподіл коштів підтримали за ініціативи міністра Максима Степанова та на підставі моніторингу реалізації проєкту в 2020 році. Втім рішення про перерозподіл коштів має прийматись лише на підставі Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проєктів, яка складається з восьми членів уряду та 17 народних депутатів Верховної Ради України з бюджетного комітету.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *