Вибори-2020

Блискавична перемога Олександра Симчишина

Другого туру виборів мера у Хмельницькому не буде. Майже 90 відсотків голосів мешканці Хмельницької тергромади віддали чинному меру Олександру Симчишину. Друге місце посіла висуванка партії “Слуга народу” Інна Янчук, яка набрала всього-на-всього неповні 5%. Про перемогу Олександра Симчишина у перегонах стало відомо вже в неділю ввечері після підрахунку голосів, які паралельно з дільницями рахував штаб Симчишина. Попередню інформацію про перемогу на виборах підтвердили і дані екзитполів. Втім особисто для нього перемога була прогнозованою. Про це він розповів 26 жовтня під час короткої зустрічі з журналістами. Першу велику пресконференцію про виборчу кампанію Олександр Симчишин планує провести після офіційних результатів виборів до всіх органів виконавчої влади. А поки що мер дякує хмельничанам та прогнозує, які партії проходять до міської, районної та обласної рад.

Надзвичайно вдячний усім хмельничанам, які прийшли на дільниці і зробили свій вибір. 88% голосів, які люди віддали за мене, — це безапеляційна перемога і це найкращий результат серед усіх обласних центрів. Впевнений, що максимально швидко територіальна комісія зможе оголосити результат і ми матимемо можливість у двадцятиденний термін збирати першу сесію вже нової каденції, займатися низкою організаційних питань. Їх насправді дуже і дуже багато, бо фактично вже будемо не міською радою, а об’єднаною територіальною громадою, до якої, крім Хмельницького, увійшли ще 23 населені пункти. Чесно кажучи, я і вся наша команда прогнозували результат понад 80%. Це показували соціологічні опитування і три, і два роки тому, тож жодних сумнівів у цьому результаті в мене особисто не було. Можливо, в когось були, хтось намагався якимись брудними технологіями, шоу, цирком маніпулювати вибором хмельничан, але містяни показали, що вони насправді розумні люди, не ведуться на шоу, на будь-які дурниці, на цирк на дроті, а вірять реальним справам, які ми робили впродовж п’яти років.

— А перемогу вже відсвяткували?
— Ми не святкуємо ніяких перемог, бо це не стільки перемога, як результат роботи, який у мене викликає маленьке задоволення. Бо щасливий, коли отримую зворотний зв’язок від тих, для кого працюю. В понеділок вранці вже проводив першу робочу нараду, пояснюючи, що вчорашній день — це один період нашої історії, сьогодні починається зовсім інший період нашої історії. Планка піднята дуже високо і перед нами стоять подальші завдання, які маємо реалізувати.
Ще раз принагідно надзвичайно вдячний хмельничанам. Можу їх усіх запевнити, що п’ять років ми їх не підводили і не підведемо й надалі. Хмельницький робитимемо щодня новим, комфортним і класним містом!

— За результатами паралельних підрахунків уже можна казати, що в міськраді буде більшість депутатів від партії “Команда Симчишина”.
— Мені дуже приємно, що матиму в міській раді повноцінну більшість, і це теж не викликає жодних сумнівів. “Команда Симчишина” станом на 26 жовтня, за даними нашого штабу, тобто це не офіційні результати, має 58% до міської ради. Це означає, що з тими бонусами, які будуть здобуті від партій, які не подолають п’ять відсотків, матимемо приблизно плюс-мінус 30 депутатів. Попередньо, за нашими підрахунками, окрім “Команди Симчишина” в міську раду заходить “Батьківщина”, “Європейська Солідарність ”, “Слуга народу” (причому або з третього, або з четвертого місця, бо друге буде за “Батьківщиною”). Коли будуть пораховані 100 відсотків, то побачимо, чи зайде до міськради ще п’ята політична сила. По виборах міського голови і по виборах міської ради на всіх дільницях абсолютна перемога. На деяких дільницях за мене проголосували 93% виборців. Підтримували і в навколишніх селах, але підтримка “Команди Симчишина” там була трохи меншою: приблизно 75-80%.

— А чи так само виграє партія “Команда Симчишина й до обласної та районної рад?
— “Команда Симчишина” також виграє вибори до обласної ради. Обрахували 80% бюлетенів і поки маємо 19,5%, перемагаючи до обласної ради. Багато хто фантазував, що це буде зроблено за рахунок міста Хмельницького. Це зовсім не так, у нас дуже хороші результати в Камʼянці-Подільському, Старокостянтинові, Ярмолинцях, Деражні, Городку, Ізяславі, Теофіполі, Дунаївцях. Ми за рахунок міських виборчих дільниць сподіваємося набрати понад 20%. До Хмельницької обласної ради, за нашими підрахунками, виходять партії “За майбутнє”, “За конкретні справи”, “Cлуга народу”, “ЄС” і “Батьківщина”. На межі п’яти відсотків — 4,9% “Радикальна партія”, в якої в Хмельницькому дуже низький результат. Тому побачимо.
“Команда Симчишина” виграє вибори й до Хмельницької районної ради, на жаль, поки не маємо чітких цифр, порахували 70% бюлетенів. І тут у нас теж упевнена перемога. Що цікаво, що ми Лісогринівецьку ОТГ, наприклад, виграли в тих людей, які давно там працюють. Тому в Хмельницькій районній раді точно матимемо найбільшу фракцію.
В обласній раді точно матимемо найбільшу фракцію. Претендуватимемо на посади голови районної ради та голови обласної ради.
Звичайно, що про якісь предметні речі можна буде говорити після того, як матимемо вже конкретні результати. В удь-якому випадку доведеться домовлятися з іншими політичними силами, які долають п’ятивідсотковий барʼєр. Але вестимемо розмови з позиції першого місця, висуваючи і наполягаючи саме на тих кандидатах, яких пропонуватимемо.
Крім того, “Команда Симчишина” заходить до рад міських, селищних, об’єднаних територіальних громад: Старокостянтинів (попередньо це друге місце), Красилів (10-15%), Деражня, Городок, Ярмолинці. Знову ж таки ми показали, що не є винятково політичною силою Хмельницького. Маємо найбільшу підтримку в ме-жах області. І матимемо хороші фракції в багатьох інших населених пунктах.

— А чи будете звертатися з позовом до суду на телеканал, який напередодні виборів транслював сюжет, відзнятий, скоріш за все, на замовлення якогось кандидата, де вас звинувачують у серйозних речах? Сюжет, який будується на недостовірних фактах, де журналісти дозволили собі робити припущення, давати оцінку і робити висновки, що є грубим порушеннями усіх норм журналістики й законів України.
— Згідно з чинним законодавством передбачена така норма, як вимога на спростування журналістського матеріалу. В четвер, як тільки вийшов цей відверто брєдовий матеріал в ефір, була подана моя вимога як кандидата про надання ефірного часу для спростування. В дводенний термін телеканал мав би дати відповідь. На жаль, він цю відповідь не дав. А тому нині готується судовий позов на телеканал, який це показував. Цілком можливо, що писатимемо заяву і в поліцію. Бо на того чоловіка, якого начебто хтось бив, у той день складено протокол за розпиття алкогольних напоїв у громадському місці. Виявилося, що то я за ним ходив і спостерігав. Чесно кажучи, такої відвертої дурні не бачив ніколи. Дивно, що центральні телеканали до такого вдаються. Ще раз дякую, що дурниць не розповсюджували. Тому буде позов, можливо, і про моральні збитки, бо це, як на мене, паплюження честі і репутації.

— Кадрові зміни будуть?
— Є частина людей, з якими змушені будемо попрощатися в зв’язку з їхнім віком та виходом на пенсію. Це об’єктивна реальність, тому тут заміна відбудеться природна.
Серед заступників будуть зміни дуже і дуже суттєві. Більше, ніж на половину. Я чекаю, що офіційно оголосять результати на 4 листопада.
20 днів від того будемо мати на те, аби провести першу сесію — установчу. Потім буквально через тиждень зможемо провести сесію, на якій будуть вирішені всі кадрові питання. Виберемо заступників, оберемо виконавчий комітет і запустимо роботу.
Об’єктивно часу немає взагалі, бо знаходимося в умовах пандемії, в умовах опалювального сезону, входження у зимовий період. Проте вже почали підготовку бюджету на 2021 рік. Тож не розкачуємося, працюватимемо в тому режимі, який є.
Секретарем Хмельницької міської ради, ймовірно, буде представник “Команди Симчишина”, щодо інших депутатів, то ВО “Батьківщина”, “ЄС” по тих даних, які маємо, це фактична більшість депутатів, які з нами працювали попередню каденцію, займали конструктивну позицію. Впевнений, що вони й далі будуть максимально допомагати.
Звичайно, що право вибрати секретаря буде за мною й однозначно подаватиму представника “Команди Симчишина”. Впевнений, що він набере відповідну кількість голосів.
Свідомий того, що нинішній результат виборів — довіра хмельничан. Отож віднині починаємо нову історію. Тепер будемо турбуватися про ОТГ, які чекають від нас дуже багато.
— Дякуємо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *